SANATATE | Leurda – planta minune a primăverii
Se spune ca primavara, atunci cand ies din hibernare, ursii cauta leurda pentru a face o cura de detoxifiere. Probabil ca tocmai pentru ca este preferata ursilor, leurda mai poarta denumirea si de usturoiul ursului. De asemenea, in functie de regiune, leurda poarta denumirea de aiurda (de la daci, ai inseamna usturoi), usturoi salbatic, usturoi de padure sau ceapa vrajitoarelor.
Leurda are mirosul specific de usturoi iar frunzele sale cresc din bulb, sunt de un verde foarte frumos, alungite si foarte asemanatoare cu cele ale lacrimioarelor. Atunci cand infloreste are o floare alba.
Se pare ca leurda este o planta specifica acestui continent batran pentru ca nu s-a lasat aclimatizata pe alte meleaguri.
Leurda – cel mai puternic detoxifiant de primavara
Ea este cunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii inca din vremea dacilor cand era folosita pentru tratarea bolilor de rinichi si ca depurativ. In Imperiul Roman, leurda era folosita ca adjuvant in detoxifierile de primavara pentru ca ea curata sangele, plamanii si tractul digestiv. Iata cum acest leac din strabuni revine in atentia noastra dupa ani si ani. Este incredibil cum stramosii nostri cunoasteau tainele naturii si se foloseau de aceste plante pentru a se trata si vindeca de boli, iar noi am uitat aproape complet de ele.
Asadar, leurda contine: vitamina A, C, complexul de vitamina B, calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru, alicina (o substanta cu proprietati antivirale), ulei eteric, adenozina (o substanta care reduce colesterolul) si multe alte substante care aduc multe beneficii pentru sanatate.
10 beneficii ale consumului de leurda
Detoxifierea de primavara se face cu leurda
Leurda este cunoscuta pentru rolul ei depurativ si diuretic. Ea curata sangele, ficatul, rinichii si vezica, stomacul si intestinele. Asadar, dupa o iarna lunga, cea mai buna planta pentru detoxifiere este leurda. Pentru a beneficia de acest detoxifiant natural, se recomanda o cura cu salata in care sa puneti si leurda, timp de 3-4 saptamani.
Leurda, remediu pentru cancer
Testele facute au relevat faptul ca leurda stimuleaza sistemul imunitar iar compusii pe baza de sulf (alicina, ajoena) au o actiune antitumorala foarte puternica. De asemenea, continutul de seleniu din leurda este un antitumoral foarte puternic. Asadar, pentru prevenirea si combatarea cancerului se recomanda consumul de frunze de leurda proaspete, in salata, in cure cat mai lungi. Se recomanda in cancerul de colon, tiroidian, testicular, genital feminin, bucal, pulmonar si urinar.