DIVERSE | (P) Știai că poți contribui la protejarea mediului doar prin aceste 3 activități simple?
cProtejarea mediului inconjurator a devenit o problema reala si mult discutata in ziua de astazi. Organizațiile non-guvernamentale propun proiecte ambitioase prin care oamenii de toate varstele sunt indemnati să participe si sa constientizeze ca puterea exemplului ii poate motiva să ia atitudine.
3 activitati marunte pentru protejarea mediului
Pe langa reciclarea deseurilor, actiune despre care stim cu totii ca ajuta in diminuarea poluarii prin reducerea cantitatii de deseuri toxice, exista alte cateva mici lucruri pe care le poti face pentru a contribui si tu la reducerea poluarii. Desi sunt activitati ce par neinsemnate si poate te determina sa iti pui intrebarea “Este un lucru atat de marunt?”, “Cum poate asta sa ajute daca o fac doar eu?”. Adevarul este ca, daca toti am face aceste activitati “marunte”, lucrurile s-ar indrepta, cu siguranta.
Sunt atat de usor de realizat incat, odata ce te vei obisnui cu ele, te vei gandi cum de nu le-ai facut pana acum.
- Opreste apa la robinet cand te speli pe dinti sau cand speli vasele
Cum ajuta asta? Totul funcționeaza ca un circuit continuu: apa pe care o folosesti zilnic la bucatarie, la baie sau cu alte ocazii, provine din resursele naturale si curate ale planetei. Apa folosita (ce contine diferite substante chimice poluante) este deversata în sistemul de canalizare, ajungand, in cele din urma, inapoi in oceane. De aici, iti poti da seama ce se intampla mai departe.
Cu cat cantitatea de apa poluata ce ajunge in ocean este mai mare, cu atat aceasta are efecte mai nocive atat asupra florei si faunei subacvatice, cat si asupra umanitatii in sine (apa folosita de oameni avand un procent din ce in ce mai scazut de puritate). Din poluarea apelor se pot desprinde o multitudine de probleme care, mai departe, afecteaza intreaga omenire.
- Recicleaza
Cosurile de gunoi cu colectare selectiva nu au fost create degeaba. Poate nu realizezi, dar cantitatile de deseuri ce ajung zilnic la groapa de gunoi sunt colosale. Pentru că acestea nu sunt sortate corespunzator (metal, plastic, hartie, gunoi menajer etc) nu pot fi reciclate si refolosite, ajungand in cele din urma sa fie arse.
Centrele de reciclare dispun de sisteme si tehnologii moderne de reciclare prin care, plasticul, hartia si chiar si becurile sau bateriile pot fi retransformate astfel incat sa poata fi folosite din nou, sub o forma impecabila. In felul acesta, pe langa faptul ca in natura nu vor mai fi emise substante toxice (provenite din descompunerea deseurilor in gropile de gunoi uriase), dar costurile de productie vor fi mai scazute, acesta aspect contribuind intr-o masura considerabila la economia tarii. Iata aici un mic studiu statistic referitor la reciclarea plasticului in Romania.
- Inlocuieste mersul cu masina cu mersul cu bicicleta
Desi poate fi incomod sa mergi pe bicicleta la birou, mai ales daca lucrezi intr-o multinationala si tinuta ta office trebuie sa fie impecabila in fiecare zi, încearca sa o folosesti cel putin in timpul weekend-ului.
Pentru cei al caror job nu impune o tinuta office anume, mersul pe bicicleta poate fi o varianta foarte buna pentru masina (in zilele in care vremea iti permite, desigur). Pe langa beneficiul major pe care il are aceasta activitate si anume reducerea noxelor eliminate in aer, mersul pe bicicleta iti poate scurta considerabil timpul petrecut in trafic. In plus, nu iti vei mai incepe ziua plin de nervi (din cauza aglomeratiei), ba chiar din contra, vei avea mai multa energie si o stare generala de bine, asa cum demonstreaza numeroasele studii realizate pe aceasta tema.
Avand in vedere ca nu sunt lucruri atat de complicat de realizat, le poti pune in aplicare chiar de astazi. Gandeste-te la protejarea mediului ca la grija pentru tine si pentru familia ta – daca naturii ii este mai bine si tie iti va fi mai bine, caci ea este sursa ta de viata.