Sanatate

SANATATE | De ce este bine să consumi unt

Untul a fost unul dintre alimentele renegate ale secolului XX alături de ouă, uleiul din nucă de cocos și alte alimente cu valoare nutritivă, fiind, deopotrivă, o victimă în războiul împotriva grăsimilor saturate (anii ’50).

Drept urmare, oamenii au început să consume margarină, un înlocuitor al untului, cu un conținut ,,mai mic” de grăsimi. Ca o consecință, afecțiunile cardiovasculare au crescut la niveluri fără precedent în următoarele decenii, ridicând astfel noi suspiciuni în rândul cercetătorilor cu privire la alimentele naturale, bogate în grăsimi.

Desigur, este și cazul untului, bogat în grăsimi saturate sănătoase pentru corpul nostru, mai ales dacă laptele este de proveniență organică.

Iată, așadar, câteva motive să iubim untul!

Untul conține butirat

Untul este un aliment foarte hrănitor, întrucât conține vitaminele A, E și K2, dar și butirat, un acid gras care luptă împotriva inflamaţiilor și poate îmbunătăţi sănătatea intestinelor.

Totodată, în studiile de laborator efectuate pe șobolani, s-a constatat că acest acid gras previne obezitatea.

Untul conține acid gras linoleic conjugat

Acest acid gras este extrem de sănătos, drept dovadă el se găsește și sub formă de supliemente alimentare. De altfel, un studiu a arătat că acidul linoleic poate scădea procentul de grăsime în cazul persoanelor supraponderale și îmbunătăți toleranța la glucoză.

Untul este bogat în vitamina A

Pe lângă vitaminele sus menționate și alte minerale, untul conține o cantitate considerabilă de retinol. Vitamina A este un antioxidant vital pentru sănătatea ochilor, a pielii, a țesuturilor și a dinților, iar lipsa ei în organism poate provoca tulburări de vedere.

*Cantitatea maximă recomandată pe zi, este de 40 de grame, consumată crud, nepreparat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page