Sanatate

SANATATE | 10 semne că suferi de o boală autoimună și cum să te vindeci

Afectiunile autoimune afecteaza peste 50 milioane de persoane in occident, dintre care majoritatea sunt femei. Afectiunile autoimune sunt pe locul 10 in lista cauzelor de deces la femeile sub 65 de ani. Acestea se pot manifesta sub forme variate, printre care artrita reumatoida, diabet tip I, afectiuni ale tiroidei, lupus, psoriazis, scleroza multipla si multe altele si pot avea simptome care variaza de la medii la severe.

Dar ce sunt, ce le fac sa apara si cum pot fi tratate acestea?

Ce sunt afectiunile autoimune?

Desi exista multe tipuri de afectiuni autoimune si pot afecta diferite organe, in esenta sunt asemanatoare prin faptul ca sunt o reactie imunitara cauzata de inflamatia sistemica ce determina corpul sa se atace singur. Sistemul tau imunitar are un sistem foarte sofisticat pentru mentinerea corpului in siguranta, care il ajuta sa identifice toate substantele straine ce intra in corp sau cu care intri in contact. Daca sistemul imunitar considera ceva periculos, va produce anticorpi care sa alunge invadatorii respectivi.

Bolile autoimune apar cand corpul depune eforturi pentru a se proteja contra unor elemente potential periculoas, alergeni, toxine, o infectie sau chiar un aliment si nu mai face diferenta intre acest intrus si parti ale corpului in sine. Confundand anumite tesuturi cu substante periculoase, organismul intoarce anticorpii contra lui insusi, cauzand un haos la nivelul organelor.

Ce determina aparitia afectiunilor autoimune?

Sunt multi factori care determina aparitia afectiunilor autoimune. Exista desigur si un component genetic. Insa, fie ca aceste gene se manifesta pur si simplu sau sunt declansate, exista cu siguranta anumiti factori ce favorizeaza acest lucru. Toxinele din metale grele cum ar fi mercurul sau micotoxinele din mucegai, infectii cu Candida, virusii herpes simplex si Epstein-Barr si, cea mai importanta dintre toate, inflamatia cronica legata de sensibilitatile alimentare — in special intoleranta la gluten. Exista o legatura foarte stransa intre bolile autoimune si intoleranta la gluten.

10 semne ca suferi de o boala autoimuna

Daca prezinti oricare dintre aceste simptome, in special o combinatie dintre acestea, este posibil sa suferi de o boala autoimuna.

1. Dureri articulare, dureri musculare, senzatie de slabiciune sau tremurat
2. Pierdere in greutate, intoleranta la caldura sau ritm cardiac accelerat
3. Iritatii sau mancarimi repetate, sensibilitate la soare, iritatie in forma de fluture la nivelul nasului si pe obraji.
4. Dificultate de concentrare sau lipsa de atentie
5. Oboseala sau epuizare, luare in greutate sau intoleranta la frig
6. Pierderea parului sau pete albe pe piele sau in interiorul gurii
7. Dureri abdominale, sange sau mucus in scaun, diaree sau ulceratii la nivelul gurii
8. Uscaciune la nivelul ochilor, gurii sau pielii
9. Amorteala sau furnicaturi la nivelul mainilor sau picioarelor
10. Pierderi de sarcina repetate sau cheaguri de sange

Ce poti face daca presupui ca suferi de o boala autoimuna?

Daca presupui ca suferi de o boala autoimuna, pasii cei mai importanti de facut pentru a impiedica si vindeca boala sunt identificarea si apoi tratarea auzei care a facut-o sa apara. Medicii de regula nu fac altceva decat sa trateze simptomele bolilor autoimune; nu cauta sa vindece cauza. Deseori prescriu medicamente antiinflamatorii, steroizi sau imunosupresive. Niciunul dintre aceste tratamente, insa, nu vindeca problema de la radacina si, desi pot fi eficiente pe termen scurt, nu reprezinta o solutie pe termen lung. Tratamentele cu medicamente imunosupresive maresc riscul infectiilor grave si de cancer cand sunt luate pe o perioada lunga de timp.

Identificarea corecta a bolii autoimune de care suferi poate fi o un proces anevoios. Simptomele pot fi vagi, iar bolile autoimune pot capata forme dintre cele mai variate, afectand tiroida, creierul, pielea si alte organe. Pentru o vindecare reusita este de preferat sa colaborezi cu un specialist in medicina functionala, sa treci in revista istoricul medical al familiei, sa intelegi factorii de risc pentru infectii, sensibilitati alimentare si toxine, sa iti asculti corpul foarte bine pentru a identifica legatura dintre simptomele pe care le ai. Un specialist in medicina functionala te va ajuta cu recomandarile potrivite pentru setul de analize care te va ajuta sa identifici prin eliminare cauza bolii tale.

Un mod de tratare si vindecare a bolilor autoimune

O abordare tipica a unui specialist in medicina functionala va fi de a recomanda persoanei care stie sau banuieste ca sufera de o boala autoimuna o dieta de eliminare completa, pentru a scaote din alimentatie doisprezece dintre cele mai inflamatorii alimente. De asemenea, va recomanda inlaturarea cerealelor si leguminoaselor din alimentatie, in masura in care se poate. Lectinele din cereale si leguminoase sunt asociate cu bolile autoimune.

Va face o trimitere pentru analiza completa a materiilor fecale, pentru verificarea nivelului de bacterii benefice, infectii si permeabilitatea intestinului. Se va aplica in continuare abordarea celor patru R( ) clasica in medicina functionala pentru vindecarea intestinelor. Acest pas este esential! Pentru ca peste 80% din sistemul imunitar este localizat in intestine. Daca suferi de o boala autoimuna, implicit ai un intestin permeabil care trebuie vindecat, altfel nu vei putea vindeca boala de care suferi.

Se vor face analize pentru a verifica nivelul de anticorpi si posibile infectii.
Dupa toate acestea, daca simptomele nu dispar, se vor cauta toxine ascunse precum mercur si micotoxine.

Daca sunt gasite metale grele, pacientul poate fi trecut pe un tratament de chelare orala. In cazul micotoxinelor, se vor gasi solutii pentru indepartarea acestora.
Diagnosticarea unei boli poate fi un proces coplesitor, confuz si inspaimantator. Iar medicina clasica trateaza numai simptomele, nu ofera o solutie reala care sa vindece cu adevarat boala.
Cel mai indicat este sa identificati un specialist in medicina functionala cu ajutorul caruia sa identificati cauza bolii si sa o vindecati. Vindecarea este posibila.

Sursa: http://www.mindbodygreen.com/0-8843/10-signs-you-have-an-autoimmune-disease-how-to-reverse-it.html – boala autoimuna

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page