SANATATE | Ceai din două ingrediente pentru sindromul intestinelor iritabile
Afectiunea poate avea motive de natura fiziologica, cum ar fi suprapopularea de bacterii in intestinul subtire, gastroenterita, alergii sau o anomalie a tractului gastrointestinal sau poate sa apara ca urmare a alimentatiei si a stilului de viata.
Simptomele includ crampe, gaze, constipatie, diaree, balonare, dureri abdominale si pot fi declansate de o multitudine de conditii de sanatate: stres in exces, sensibilitati alimentare, dezechilibre hormonale, consumul de alcool sau droguri sau alte boli (ex. artrita reumatoida).
Din fericire, SII este considerata mai degraba o conditie decat o boala.
Simptomele SII nu produc pagube permanente la nivelul tractului gastrointestinal—asa cum se intampla in cazul colitei, al cancerului sau al bolii lui Crohn.
Este important sa recunosti precursorii episoadelor SII in corp, pentru a identifica factorii declansatori si a-i putea evita.
Ca masuri de prevenire, trebuie sa te hidratezi bine, sa eviti stresul in exces si sa te odihnesti cat mai bine. In cazul in care afectiunea devine cronica, e bine sa fie facute teste alergologice.
Remedii naturale pentru sindromul intestinelor iritabile
Sunt cateva masuri ce pot fi luate in viata de zi cu zi pentru a reface echilibrul intestinal si a diminua severitatea episoadelor de SII cand apar.
Otetul din cidru de mere face minuni pentru digestie. Proprietatile sale probiotice promoveaza inmultirea bacteriilor benefice. Este si un antioxidant care s-a dovedit ca poate proteja ficatul si rinichii. Pentru rezultate optime, insa, otetul trebuie sa fie crud (nepasteurizat), nefiltrat si organic.
Alimentele fermentate ca varza acra, chefirul, kombucha si iaurtul sunt foarte eficiente in reglarea digestiei, pentru ca sunt probiotice. Probioticele au dovedit ca pot trata in siguranta si in mod eficient SII, reducand numarul de bacterii daunatoare din intestine.
In acelasi timp e bine sa fie evitate alimentele inflamatorii, ca lactatele, carnea rosie si graul pana la redobandirea sanatatii intestinale.
Mirodenii si ierburi aromatice precum mararul si ghimbirul au demonstrat si ele abilitati de ameliorare a simptomelor SII, usurând digestia si reducând inflamatia.
Ceai pentru ameliorarea sindromului intestinelor iritabile
Acest ceai contine doua ingrediente – fenicul si menta – care dau rezultate bune si pe termen lung.
Feniculul amelioreaza gazele si balonarea care apar in SII:
“Semintele de fenicul sunt printre cele mai eficiente remedii in afectiunile digestive, avand calitati carminative si antispastice. Sunt indicate in reducerea crampelor digestive, gazelor si balonarii. Uleiurile volatile pe care le contin stimuleaza membranele mucoaselor din tractul digestiv, stimuland motilitatea si peristaltismul. Uleiurile aromatice exercita si o actiune usoara antispastica si carminativa asupra muschilor stomacului. Ceaiul sau tinctura din aceste seminte ajuta in tratarea spasmelor intestinale care apar ca urmare a unor afectiuni precum sindromul intestinelor iritabile, colita ulceroasa, sindromul intestinelor permeabile, boala celiaca si candidoza intestinala.”
Fitonutrientul anetol, prezent in fenicul, blocheaza inflamatia musculara si carcinogeneza tractului intestinal. Foloseste semintele si frunzele pentru ceai si restul legumei in mancare – este delicioasa, aromata si foarte sanatoasa.
Menta activeaza o reactie anti-durere in colon si reduce inflamatia. Un studiu publicat in revista Fitomedicina a mers pana acolo incat a spus ca “Uleiul de menta…ar putea fi medicamentul indicat pentru pacientii cu SII cu constipatie sau diaree usoara pentru ameliorarea simptomelor generale si a imbunatati calitatea vietii.”
Menta este o planta accesibila, poate fi cultivata si crescuta si in ghiveci si poate fi folosita pentru ceaiuri, in diferite feluri de mancare sau salate.
Ceai din fenicul si menta
Ingrediente:
- 4-6 cani de apa curata sau distilata
- Frunze proaspete de fenicul
- Frunze proaspete de menta
- Miere cruda organica (optional)
Mod de preparare:
- Se taie marunt tulpinile si frunzele plantelor pentru a stimula eliberarea uleiurilor.
- Se pun plantele intr-o cana de sticla gradata sau castron.
- Se toarna apa clocotita peste plante si se lasa sa infuzeze (acoperit) cam 20 minute. Cu cat infuzeaza mai mult, cu atat va fi ceaiul mai concentrat. Prin acoperire, se evita pierderea uleiurilor medicinale prin evaporare.
- Se amesteca si se adauga miere, dupa gust.
- Se consuma 1–3 cani zilnic.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/2-ingredient-ibs-healing-tea-better-than-medication/