LOCAL | Activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani în 2018
Activităţile desfăşurate în anul 2018 de către structurile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani au avut drept scop asigurarea unui serviciu public de calitate, prin prezenţa activă a poliţiştilor în rândul cetăţenilor şi urmărind obiectivele generale stabilite la începutul anului, atât la nivelul Poliţiei Române cât şi cele cuprinse în Programul de Guvernare.
Obiective instituționale generale
- Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală și siguranţa rutieră.
- Prevenirea şi combaterea criminalității transfrontaliere; destructurarea grupărilor infracţionale.
- Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
- Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a I.P.J. Botoșani.
- Scăderea dinamicii accidentelor de circulaţie, mai ales a celor care au drept consecinţe pierderea de vieţi omeneşti.
Referitor la prevenirea criminalităţii, compartimentul de profil din cadrul instituţiei a desfăşurat în mod constant întâlniri cu grupuri ţinţă de cetăţeni, atât elevi cât şi tineri sau persoane vârstnice, fiindu-le aduse în atenţie diverse moduri de operare pe care le folosesc infractorii atunci când comit fapte antisociale. Prin întâlnirile cu cetăţenii, specialiştii compartimentului le-au oferit acestora informaţii despre cum se pot proteja împotriva victimizării prin astfel de fapte.
Pe plan local au existat mai multe programe de prevenire: Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, Programul de prevenire a furturilor din locuințe și Programul de prevenire al violenţei intrafamiliale.
Siguranţa cetăţeanului şi evoluţia fenomenului infracţional
În perioada supusă analizei poliţiştii au efectuat atât activităţi preventive cât şi de combatere şi reducere a fenomenului infracţional, scopul acestora fiind asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică.
Dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice s-au realizat cu respectarea prevederilor ordinelor de linie precum şi în cooperare cu celalate structuri ale Ministerului Afacerilor Interne cu atribuţii în menţinerea ordinii publice. Obiectivele generale ale activităţii de menţinere a ordinii şi siguranţei publice a fost dezvoltarea şi adaptarea funcţională a capacităţii poliţiei de a răspunde cât mai bine aşteptărilor cetăţenilor, prevenirea şi combaterea faptelor antisociale sau cercetarea şi soluţionarea infracţiunilor.
Astfel, în cursul anului 2018 au fost organizate 500 de acţiuni cu efective mărite, poliţiştii participând la 413 misiuni de menţinere a ordinii cu ocazia adunărilor publice.
În ceea ce priveşte criminalitatea stradală, menţionăm că în perioada supusă analizei s-au înregistrat cu 16,92% mai puţine infracţiuni stradale sesizate decât în anul 2017. Cele mai multe dintre acestea au fost furturi din buzunare/poşete/genţi, ponderea lor fiind de 46,96%.
Precizăm că tâlhăriile comise pe stradă au scăzut cu un procent de 35,41, însă s-a înregistrat o creştere de 27,27% a furturilor de autoturisme. Cu toate acestea, acest gen de furturi nu denotă existenţa unei grupări infracţionale cu preocupări de această natură, aceste fapte fiind comise de autori în mod spontan, în scop de folosinţă sau pe fondul unor neînţelegeri legate de dreptul de proprietate.
Pentru prevenirea şi combaterea furturilor din buzunare, la nivelul Poliției Municipiului Botoșani a fost întocmit un plan de măsuri în vederea gestionării corespunzătoare a activității de prevenire și cercetare a acestor fapte.
În perioada noiembrie –decembrie 2018 a fost instituită o zonă specială de siguranţă care a cuprins piaţa centrală a municipiului şi zonele adiacente iar în urma activităţilor specifice desfăşurate de poliţişti, în colaborare cu efective de jandarmi şi poliţie de frontieră, furturile din buzunare au scăzut cu 68,96 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În perioada analizată infracţiunile sesizate (per total) au scăzut cu 17,7%, înregistrând scădere cu 22,39 de procente şi în cazul infracţiunilor judiciare sesizate, cu toate că infracţiunile economico-financiare au înregistrat o creştere uşoară de 8,16 %.
Din totalul infracţiunilor sesizate la IPJ Botoşani, 42,23% reprezintă infracţiuni contra patrimoniului. Numărul acestora este în scădere cu 20,44 % faţă de anul 2017. De asemenea, în anul 2018 au fost înregistrate scăderi şi în cazul infracţiunilor de tâlhărie (-21,92%), furt (23,37%), înşelăciune (-3,67%) şi distrugere (-19,23%).
Activităţile efectuate de către poliţişti pe linia prevenirii şi combaterii faptelor de natură economico-financiară s-au axat în principal pe combaterea faptelor ilegale grave din economia judeţului, obiectivul prioritar de acţiune fiind asigurarea unui climat de legalitate în sfera afacerilor.
La nivelul judeţului Botoşani au fost desfășurate activităţi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii comise în domeniile contrabandei, traficului și comerțului ilegal cu ţigarete şi produse din tutun, precum şi producerii şi comercializării alcoolului şi băuturilor alcoolice.
Ca urmare a activităţilor efectuate, au fost confiscate/indisponibilizate peste 940.000 de ţigarete şi 1.000 de litri de alcool, valoarea totală a bunurilor indisponibilizate depăşind 750. 000 lei.
În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti pentru îndeplinirea obiectivelor propuse și pentru prevenirea şi constatarea infracţiunilor, precum și a altor fapte ce se pot produce la regimul armelor, muniţiilor, materialelor explozive şi substanţelor fitosanitare, au fost aplicate 47 de sancţiuni contravenţionale, valoarea acestora depăşind suma de 21.000 de lei.
Totodată, cu ocazia activităţilor specifice desfăşurate au fost confiscate 21 de arme letale şi 10 arme neletale, precum şi 150 de elemente de muniţie, deţinute în mod ilegal.
Siguranţa în şcoli
Pentru menţinerea ordinii publice şi a siguranţei în şcoli, la începutul anului școlar 2017/2018, cele 484 unităţi de învăţământ din judeţul Botoşani au fost repartizate după cum urmează: 466 Poliţiei, 11 Jandarmeriei şi 7 Poliţiei Locale ( Botoşani şi Dorohoi).
Unităţile de învăţământ identificate cu grad de risc crescut au fost incluse în itinerariile de patrulare auto şi pedestre, ca punct obligatoriu de staţionare şi în trecere, în special pe timpul sosirii şi plecării elevilor la/de la cursuri. Pentru fiecare unitate şcolară a fost desemnat câte un poliţist şi un cadru didactic care au conlucrat pentru prevenirea şi combaterea fenomenului antisocial în mediul şcolar.
În vederea prevenirii comiterii de infracţiuni în şcoli, în perioada analizată, o medie de 106 poliţişti au acţionat zilnic în zonele adiacente unităţilor de învăţământ, în special la intrarea şi ieşirea elevilor de la cursuri, context în care au desfășurat un număr de peste 4.000 de activități preventive.
Siguranţa rutieră
În perioada analizată s-a avut în vedere eficientizarea activităţilor de combatere a principalelor cauze frecvent generatoare de evenimente rutiere, acţiunile fiind organizate şi desfăşurate punctual pe anumite categorii de abateri, sectoare de drum şi intervale de timp.
În cadrul activităților de control și supraveghere a traficului rutier cât și prin exploatarea unor date cu valoare operativă, la nivelul întregului județ, efectivele de poliție rutieră au descoperit și instrumentat cu 6,06% mai multe infracțiuni decât în anul precedent şi au constatat şi sancţionat cu 9,59% mai multe abateri contravenţionale la regimul circulaţiei.
În ceea ce priveşte evoluţia accidentelor de circulaţie, precizăm că acestea au scăzut cu un procent de 1,4 faţă de anul 2017. S-au înregistrat cu 8,96% mai puţine accidente grave, însă există o creştere de 1,65 % a accidentelor uşoare.
Referitor la victimele accidentelor rutiere, menţionăm că numărul persoanelor decedate a scăzut cu 4,16% faţă de anul 2017. Numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 12,85 % faţă de anul precedent, însă numărul persoanelor rănite uşor a crescut cu 3,95 %.
Principalele cauzele ale accidentelor grave soldate cu victime omeneşti înregistrate în anul 2018 pot fi structurate astfel: abaterile pietonilor şi bicicliştilor, nerespectarea regimului de viteză şi conducerea sub influenţa alcoolului.
În cursul anului 2018 au fost desfăşurate 5 proiecte de prevenire: Micul Pieton, Educație Rutieră, Educație pentru viață, Verde la Educație pentru circulație – LIDL, Cupa 1 Iunie.
În anul 2019, obiectivele şi priorităţile de acţiune ale instituţiei vor fi în concordanţă cu obiectivele generale ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, printre principalele modalităţi de acţiune menţionăm:
- Identificarea unor noi metode şi instrumente de lucru care să conducă la o creştere a calităţii serviciului poliţienesc, orientate către nevoile de securitate ale cetăţenilor
- Monitorizarea permanentă a cauzelor generatoare de accidente de circulaţie astfel încât numărul acestor evenimente să fie menţinut sub control
- Intensificarea acţiunilor şi măsurilor de combatere a faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă