SANATATE | Planta care înlocuiește sarea și piperul!
Nimic nu se compară în mâncare cu sarea și piperul, însă în cazul în care trebuie să le înlocuiești din diferite motive medicale, tarhonul este soluția ideală. Iată de ce!
Tarhonul face parte din categoria plantelor parfumate, aromate, ce poate fi folosit în bucătărie. În antichitate această plantă era folosită drept antidot pentru veninul șerpilor.
Dacă te supără durerile de dinți sau ai o valoare mărită a tensiunii arteriale, tot tarhonul este soluția.
Această plantă bucurându-se de reale proprietăți medicinale, având mari beneficii asupra sistemului digestiv, tratând cu succes digestia leneșă, balonarea, sughițul și crampele stomacale.
În plus, este eficient și pentru a regla menstruația, stările nervoase, cît și să te ajute să te odihnești mai bine, în special când ești obosit.
Ceaiul de tarhon, bun digestiv
Benefic pentru sănătatea ta, ceaiul de tarhon va facilita eliminarea toxinelor, contribuind în același timp la creșterea secrețiilor biliare.
La o cană de apă fiartă se adaugă o lingură de frunze de tarhon și se lasă 10 minute la infuzat, după care se bea cel puțin o cană pe zi.
Componentele speciale ale tarhonului sunt tanini, terpena, arome care prezintă reale calități terapeutice mai ales în cazul afecțiunilor stomacului și ficatului.
Cum se folosește tarhonul
Prin uscare, tarhonul pierde o parte bună din uleiurile esențiale , motiv pentru care imediat ce s-a uscat această plantă se recomandă a se consuma doar la gătit sau la prepararea ceaiului.
Este extrem de eficient în a înlătura paraziții intestinali mai ales în cazul copiilor.
Tarhonul are în compoziția sa flavonoide și uleiuri esențiale, minerale și vitamine de care corpul tău are nevoie pentru ca sistemul imunitar să fie puternic pe tot parcursul anului.
Fiind o sursă bună de antioxidanți, este indicat a fi folosit mai ales dacă te confrunți cu dificultăți de concentrare dar și dacă vrei să previi îmbătrânirea prematură.
În urma unor cercetări recente făcute de către oamenii de știință spanioli, se pare că tarhonul calmează durerile cauzate de artrită. Deci un bun motiv să începi și tu să îl folosești, iar pentru asta trebuie să pui într-un borcan 3 pumni de frunze de tarhon mărunțite și să acoperi cu 500 de mililitri de oțet de mere. Lasă la macerat o săptămână, apoi filtrează compoziția și consumă aproximativ 50 de mililitri din această licoare înainte de fiecare masă și astfel vei avea grijă de sănătatea arterelor tale.