NATIONAL | Inițiativă unică: Programul Supereroi, mentorat pentru cei 250.000 de copii rămași singuri acasă
Peste 4 milioane de români au plecat din România în ultimii 20 de ani. Fiecare om care pleacă din țară are o poveste. O țară mai tristă, o comunitate mai goală, o familie tristă. Și, de multe ori, un copil care crește cu un sentiment greu de dus: dorul de părinți.
În România sunt 250.000 de copii rămași singuri acasă, cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate (Salvați Copiii, 2017), iar numărul lor crește în același ritm cu cel al emigrării. Acești copii riscă să devină generația pierdută a României, chinuiți de sentimentul de abandon și de vină, fără acces la oportunități de dezvoltare. Pornind de la aceste realități dure ale României de astăzi și cu o permanentă preocupare pentru Românie de mâine, fundația CAESAR lansează proiectul Supereroi, prin care va oferi mentorat pentru copiii care au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.
Studiile de specialitate arată riscurile grave la care sunt expuși copiii rămași singuri acasă, în special cei din mediul rural: abandon școlar; dezvoltare psiho-socială deficitară (sentiment de abandon, autoizolare, lipsa comunicării cu cei în grija cărora au rămas); infracționalitate (mai ales în cazul adolescenților lăsați fără supraveghere); acces deficitar la servicii de bază (sănătate, educație, cultură etc.).
Programul Supereroi își propune să deruleze mentorat 1 la 1, seminare și întâlniri periodice în comunități și diferite campanii de sprijinire a copiilor rămași singuri acasă.
Pentru programul de mentorat, cei care doresc să devină voluntari se pot înscrie pe platforma www.supereroi.eu și pot astfel, cu acordul părinților/tutorilor, să devină un model și un prieten pentru copilul rămas singur acasă, oferindu-i suport educațional, emoțional și îndrumare. Toți mentorii sunt selectați atent de echipa proiectului, astfel încât să existe garanția bunelor intenții.
Seminarele și întâlnirile din comunități vor fi organizate periodic, în toată țara, în special în mediul rural. La acestea vor participa personalități ale vieții sportive, culturale și profesionale din România, împreună cu mentori voluntari, oferind copiilor rămași singuri acasă modele de reușită în viață. Seminarele interactive sunt adesea punctul de plecare pentru activitățile de mentorat 1-la-1.
Supereroii României. Împreună scriem poveștile lor cu final fericit
Primul seminar, care a coincis și cu lansarea proiectului, a avut loc duminică, 9 decembrie 2018, la Botoroaga, județul Teleorman. În căminul cultural al comunei s-au reunit peste 60 de copii din Botoroaga, Drăgănești și Moșteni, trei comune vecine cu multe familii plecate la muncă în străinătate. La eveniment au participat peste 30 de voluntari din București, antreprenori, corporatiști, profesioniști din diverse domenii, și doi invitați speciali: Matei Dima (Bromania) și Ștefan Stan.
Activitățile au fost variate și bazate în special pe joacă și distracție, însă au rezultat statistici interesante despre planurile copiilor, dorințele lor și despre activitățile de mentorat ce vor urma acestei întâlniri.Imagini și clipuri de la eveniment sunt disponibile aici și aici.
„250.000 de copii frumoși și deștepți, copiii comunităților noastre. Le-au plecat părinții departe, ca să le poată pune pe masă o pâine mai albă și sub brad o jucărie mai frumoasă. Copiii cresc numărând zilele. Uneori, de la câteva sute în jos. Nu au multe bucurii mereu, dar au o super-putere: răbdarea.
Fiecare dintre ei are nevoie de un mentor, de un prieten mai mare. Și îl va găsi prin Supereroi, mai devreme sau mai târziu. Din generația pierdută a României, acești copii vor deveni supereroii de mâine ai nostri, ai tuturor. In România lor, când ei înșiși vor avea copii, nu vor mai fi nevoiți să plece de lângă ei.
Vreți să îi cunoasteti pe acești copii minunați? Veniți alături de noi, am început. La Botoroaga am cunoscut 60 de supereroi în devenire din Teleorman, într-un colț de Românie. Am cântat, am dansat, am râs și am plâns împreună. Unul câte unul, ne-au spus cine sunt, ce super-putere au, unde sunt plecați părinții…i-am întrebat unde ar vrea sa fie peste 10 ani, in România sau in Franța/Anglia/Spania/Italia/ Belgia/Cipru/Norvegia/Suedia/etc. (țara de unde vin mami și tati, de sărbători sau când pot și ei)…Toți au răspuns: acasă, în România”, povestește Sebastian Burduja, inițiator Supereroi.
„Astăzi am demarat o misiune foarte importantă pentru România, care se va întinde probabil pe o perioadă de câteva decenii. Studiile de la care am pornit programul Supereroi au doar o abordare cantitativă: ne arată ritmul crescut al persoanelor care decid să ia drumul străinătății pentru o viață mai bună, ne arată câți copii rămân și cresc singuri acasă, ne arata rata lor de abandon școlar și conturează o serie de efecte sociale ce pot decurge din această situație. Însă dramele acestor copii pot fi cunoscute doar la nivel individual, făcând cunoștință cu ei și ascultându-le povestea. Petrecând doar câteva ore pe lună, fiecare dintre noi putem contribui la atingerea potențialului acestor copii, un potențial enorm care se irosește în aceste momente. Ne vom atinge obiectivele doar atunci când vom implica un număr cât mai mare de oameni din societatea civilă, care să devină modelul și pilonii construcției generațiilor viitoare”, afirmă Alexandru Popescu, inițiator Supereroi.
„Supereroi este un proiect ambițios și care va implica multe resurse, însă România are nevoie de o astfel de mobilizare de forțe. Vorbim prea mult despre plecarea forței de muncă și prea puțin despre ce lasă ei în urmă. Nu ne propunem, în niciun caz, să înlocuim părinții acestor copii. Nici nu ar fi posibil. Dar suntem convinși că putem face o diferență, că putem contribui la creionarea viitorului lor și că le putem oferi acces la oportunități despre care acum nu știm că există. Și suntem foarte siguri că vom găsi oameni care să creadă în misiunea construită de noi, în acest proiect, să se alăture și să reușim să avem un impact cât mai mare. În fiecare județ, oraș, sat, comunitate, există oameni care trebuie să îi vadă pe acești copii ca pe o generație pe care societatea românească se va putea baza peste câțiva ani și trebuie să își asume o contribuție la modelarea acesteia. Iar noi ne asumam să îi găsim și, cu sprijinul autorităților locale și centrale, să ducem programul Supereroi la cât mai mulți copii din România”, declară Diana Crețu, inițiator Supereroi.
Inițiatorii proiectului Supereroi, derulat de Fundația CAESAR, sunt Alexandru Popescu, Sebastian Burduja și Diana Crețu. Partenerii proiectului sunt Penrose CDB și Bulboacă și Asociații. Toate detaliile despre proiect sunt disponibile aici: http://supereroi.eu
Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) este o comunitate de experți, un laborator de idei și o platformă de acțiune civică pentru dezvoltarea economică și consolidarea democratică a României.