Doi pacienti aflati in grija medicilor de la Spitalul Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iasi au primit sansa de a trai din nou o viata normala, dupa ce ani la rand au fost supusi tratamentelor care implica chinuri groaznice.
Astfel, medicii ieseni au reusit o premiera la sfarsitul saptamanii trecute, cand au efectuat simultan doua transplanturi de rinichi, ambele de la acelasi donator cadaveric. Peste 15 cadre medicale au stat ore in sir in cele doua sali de operatie pentru a duce la bun sfarsit cele doua interventii chirurgicale, iar rezultatele pe care le-au obtinut sunt pe masura.
“A fost un weekend aglomerat, in care toata echipa de transplant din cadrul Spitalului Clinic «Dr. C. I. Parhon» s-a mobilizat pentru a face posibile doua interventii de la donator cadaveric, in acelasi timp. Din acest punct de vedere, este vorba despre o premiera, pentru ca nu am mai avut niciodata doua interventii de transplant, de la donator cadaveric, in acelasi timp. O echipa din cadrul Spitalului Parhon a plecat la Oradea, cu elicopterul SMURD, pentru a participa la interventia de recoltare. Au revenit in Iasi cu cei doi rinichi, iar in cursul noptii de sambata spre duminica a inceput interventia de implantare. S-a desfasurat totul cu ajutorul unei echipe complexe, formata din 15 cadre medicale, care au asigurat operatia de implantare la doi pacienti. Interventiile s-au facut simultan, in sali paralele, pentru a face aceste interventii cat mai repede”, a precizat dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog, purtator de cuvant al Spitalului Clinic “Dr. C. I. Parhon” din Iasi.
“Au fost selectati doi pacienti, care aveau compatibilitatea cea mai buna. Este vorba despre o pacienta din judetul Iasi, in varsta de 41 de ani, care facea dializa de 18 ani si despre un pacient in varsta de 65 de ani, din judetul Botosani, care facea dializa din anul 2014. In cazul pacientei care facea dializa de 18 ani a fost o interventie mai complicata, dar s-a putut realiza”, adauga dr. Ionut Nistor.
Totodata, pacientul din Botosani are un istoric incarcat de boli cardiovasculare si existau putine sanse ca el sa mai fie compatibil cu un alt rinichi.
Au fost doua interventii speciale
Conform celor relatate de medicii spitalului din Copou, se pare ca donatorul avea Hepatita C. Cu toate acestea, experienta de care beneficiaza echipa de transplant a facut ca acest lucru sa nu fie un impediment.
“Este un caz in care donatorul avea Hepatita C, o problema pe care am mai intalnit-o si inainte. Astfel, exista experienta necesara abordarii acestui tip de pacient. Sunt anumite proceduri standard care tin de monitorizarea virusului Hepatitei C, de dozare, iar ulterior, daca este nevoie, de tratament viral fara interferon. Este o procedura pe care am mai intalnit-o si am considerat ca acest context este salvator pentru cei doi pacienti. Astfel, s-a mers mai departe cu aceasta interventie. Sigur ca exista riscul ca virusul Hepatitei C sa se transmita la pacienti, dar viremia poate fi dozata, iar ulterior, daca viremia este modificata, exista acest tratament aparut relativ recent, terapie fara interferon, iar aceste cazuri sunt tratabile in prezent”, incheie dr. Ionut Nistor.