RETETA | Ciulama cu gălbiori
Ingrediente:
400 g galbiori
200 ml smantana (poate fi si acrisoara, fermentata dar si dulce, pentru gatit)
50 g unt
sare, piper
2 catei de usturoi
cateva frunze de patrunjel
Optional: cateva fire de cepsoara
Mod de preparare:
Galbiorii mari i-am taiat in bucatele iar pe cei medii si mai mici i-am lasat intregi. Intr-o tigaie am topit untul (fara sa fumege) si am rasturnat galbiorii peste unt. Am lasat tigaia deschisa, fara capac siam amestecat ocazional cu paleta in ea (cu grija, ca sa nu sfaram galbiorii). Dupa cateva minute se observa ca acestia lasa apa si scad foarte mult. Dupa ce au scazut, se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Sos
Intr-un castron se amesteca smantana cu patrunjelul verde tocat si cu usturoiul presat. Se adauga si 2-3 linguri din sosul lasat de ciuperci in tigaie. Apoi sosul de smantana se toarna peste galbiori si se lasa sa dea in clocot cateva minute, in functie de cat de gros doriti sa devina acesta. Se adauga si cepsoara tocata marunt si se stinge focul.