ImportantLocal

LOCAL | Tot ce trebuie să știi despre pesta porcină

Comisia Europeană a cerut în urmă cu 2 zile reevaluarea zonelor de risc pentru pesta porcină şi o nouă delimitare. Vedem toate detaliile într-o animaţie pusă la dispoziţie de Comisia Europeană. Sunt câteva reguli pe care populaţia, fermierii şi autorităţile trebuie să le respecte pentru a evita contaminarea animalelor sănătoase, arată experţii europeni.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate. Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.

Semnele clinice ale pestei porcine africane sunt diverse şi nu sunt întodeauna uşor de recunoscut. Animalele bolnave vor prezenta simptome precum: febră mare, oboseală, uneori animalele nu se mai pot ridica, probleme digestive şi eczeme de culoare roşu-albăstrui, mai ales în jurul urechilor şi a râtului sau tuse şi respiraţie dificilă.

Cele mai multe dintre animalele infestate cu pestă porcină africană vor muri în decursul a 10 zile.

Porcii domestici se pot infecta în mai multe moduri: contactul cu alţi porci infectaţi, cumpăraţi de la ferme sau gospodării din zonele deja afectata de boală ori dacă sunt hrăniţi cu resturi alimentare.

Dacă suspectaţi că animalele dumneavoastră au fost infectate, nu mutaţi animalele în altă fermă, întotdeauna schimbaţi hainele şi încălţămintea de fiecare dată când ieşiţi din fermă. Înainte a cumpăra alţi porci, pui sau adulţi, verificaţi dacă animalele provin de la crescători de încredre, care au respectat regulile pentru a-şi proteja fermele de contaminare.

Nu lăsaţi porcii domestici să intre în contact cu mistreţii sau cu porcii din alte ferme. În plus, este interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare şi nici nu trebuie ţinuţi în aer liber în zonele afectate de pesta porcină.

Nu cumpăraţi şi nu transportaţi carne de porc şi preparate din zonele afectate, care ar putea prezenta un risc de contaminare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page