Politic

POLITIC | Guvernul PSD – ALDE demonstrează încă o dată că are ca principal obiectiv guvernarea eficientă a țării și creșterea economică

Guvernul PSD – ALDE demonstrează încă o dată că are ca principal obiectiv guvernarea eficientă a țării și creșterea economică.
Rectificarea bugetară  pozitivă indică o bună evoluție a economiei, ceea ce înseamnă că ne ținem de cuvânt și guvernăm pentru cetățeni.

Situația economică a României după primele şapte luni din 2018, estimarea veniturilor la bugetul general consolidat pentru acest an a crescut cu aproape 6 miliarde de lei faţă de programarea iniţială. Comparativ cu anul trecut, la prima rectificare bugetară în acest an avem o sumă de peste cinci ori mai mare faţă de 2017. În ceea ce priveşte evoluţia PIB-ului, comparativ cu estimarea iniţială, după primele şapte luni din acest an vom avea o creştere a PIB în acest an până la 945 miliarde lei, mai mare cu peste 37 miliarde lei faţă de cât estimam.

Referitor la deficitul bugetar, ne menţinem ţinta de 2,97% din PIB, deci sub pragul de 3% asumat faţă de UE. După primele şapte luni deficitul este de 1,3% din PIB, ceea ce ne oferă suficient spaţiu pentru a ne încadra în ţinta asumată iniţial.

Principiile care stau la baza actualei rectificări: #Sănătatea, #Educația, #Transporturile și #Investițiile.
Domenii care au avut de suferit in trecut se afla acum in centrul atentiei Guvernului PSD – ALDE.

Avem nevoie să investim în viitor, printr-o infrastructură modernă, prin elevi și studenți bine instruiți și avem nevoie de un sistem de #Sănătate bine pus la punct, la care să aibă acces toate categoriile socio-profesionale.

#Sănătatea, domeniu prioritar în viziunea noastră de guvernare, a beneficiat de o suplimentare de 891 de milioane de lei, cea mai mare parte din această sumă fiind alocată pentru achiziţia de echipamente medicale. Se vor achiziţiona 300 de incubatoare pentru maternităţi, 300 de aparate de testare auditivă pentru nou născuţi şi alte echipamente pentru mame şi copii. S-au alocat sumele necesare pentru derularea proiectului în colaborare cu Banca Mondială pentru achiziţia de echipamente pentru unităţile de urgenţă, aparate de rezonanţă magnetică şi computere tomograf, dar şi screeninguri pentru depistarea precoce a cancerului.

Pentru educaţie, al doilea domeniu prioritar din programul de guvernare, am repartizat o sumă suplimentară de 178 milioane lei. Aceşti bani vor fi utilizaţi pentru plata burselor, elevilor şi studenţilor, dar şi pentru investiţii în unităţile de învăţământ.

În domeniul agriculturii, s-au alocat 185 de milioane de lei. Însă, în buget a fost prevăzută o sumă de peste 110 milioane de lei pentru combaterea şi eradicarea pestei porcine. Aceşti bani vor fi folosiţi inclusiv pentru despăgubirea fermierilor.

O sumă consistentă a fost repartizată autorităţilor locale. Au fost alocați 1,1 miliarde lei pentru menţinerea veniturilor comunităţilor locale, cel puţin la nivelul anului 2017 şi pentru asigurarea sumelor necesare privind hrana elevilor.

La aceştia se adaugă alte 300 de milioane de lei destinaţi investiţiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, PNDL 1 şi PNDL 2, bani care vor fi alocaţi comunităţilor locale prin Ministerul Dezvoltării.
Pentru prima dată în ultimii patru ani, #Transporturile vor primi bani în plus la rectificarea bugetară.
Sumele suplimentare sunt destinate susţinerii proiectelor de investiţii din domeniul infrastructurii de transport.
Tot în domeniul investiţiilor, am alocat în buget 21 de milioane lei pentru pregătirea a 21 de proiecte de investiţii prin parteneriat public – privat în infrastructura de transport, în sănătate, agricultură şi turism.

Există, de asemenea, o suplimentare importantă de fonduri în programul “Rabla”, privind acordarea a încă 30.000 de tichete pentru achiziţia de autoturisme, astfel vom ajunge la 50.000 de tichete alocate în acest an programului “Rabla”, dublu faţă de anul 2017. Totodată, demarăm un program pentru înnoirea aparaturii electrocasnice pentru a încuraja achiziţia de aparate performante cu consum redus de energie.

Am asigurat resursele financiare pentru toate schemele de ajutor de stat adoptate de către guvern, destinate populaţiei şi mediului de afaceri.
La această rectificare se vor prevedea credite de angajament în valoare de 1,8 miliarde lei pentru o serie de programe ale guvernului, printre care programul Start-Up Nation, sesiunea a doua.

Evident că au existat şi reduceri ale bugetelor unor instituţii. Au fost reduceri doar acolo unde a existat un grad scăzut de repartizare a banilor alocaţi. Dacă nu au reuşit să cheltuie banii pe care îi aveau la dispoziţie e mai bine să luăm acest excedent şi să îl repartizăm cu prioritate către sănătate, educaţie şi investiţii.

Reduceri au avut loc acolo unde am constatat un grad scăzut de utilizare a sumelor pe care respectivele ministere sau instituţii le aveau la dispoziţie.
Sursa: Comunicat de presa

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page