ImportantLocal

LOCAL | Săptămâna alăptării, marcată de mămicile din Botoșani – FOTO&VIDEO

Direcția de Sănătate Publică Botoșani, în parteneriat cu Secțiile Neonatologie și Obstetrică Ginecologie din Spitalul Județean “Mavromati”Botoșani, Asociatia SAMAS (Sănătate pentru Marne și Sugari) si Asociatia Babywearing, marchează în perioada 1-7 August 2018, Săptămâna Mondială a Alăptării și organizeaza campania cu sloganul:
“ALĂPTAREA – FUNDAMENT AL VIEȚII!”

Reprezentanţii Maternităţii Botoşani au organizat ieri un eveniment pentru a trage un semnal de alarmă privind lipsa tot mai mare de implicare a mamelor în alăptarea la sân a copiilor lor şi riscurile la care acestea se expun.

Alăptarea la sân în prima oră după naștere este esențială pentru salvarea vieții nou-născuților

Aproximativ 78 de milioane de nou-născuți– sau trei din cinci – nu sunt alăptați la sân în prima oră de viață, confruntându-se astfel cu un risc crescut de deces și dezvoltare de boli și cu șanse reduse de a continua alăptarea la sân, susțin UNICEF și OMS într-un nou raport. Majoritatea acestor copii se nasc în țări cu venituri mici și medii.

Raportul arată că nou-născuții care sunt alăptați la sân în prima oră de viață au șanse sporite de supraviețuire. Chiar și un decalaj de câteva ore după naștere poate avea consecințe potențial mortale. Contactul piele pe piele cu mama împreună cu suptul la sân stimulează producția de lapte a mamei, inclusiv a colostrului, denumit și “primul vaccin” al nou-născutului, care este extrem de bogat în nutrienți și anticorpi.

În fiecare an, milioane de nou-născuți nu se bucură de beneficiile alăptării timpurii la sân. De cele mai multe ori, motivele pentru care se întâmplă acest lucru pot fi schimbate. Pur și simplu mamele nu primesc susținere suficientă pentru a alăpta în acele momente esențiale după naștere, nici chiar din partea personalului medical din maternități”, spune Henrietta H. Fore, Director Executiv UNICEF.

Cifrele arată că la acest captol că România este printre ultimile din lume, nu doar din Europa.

„Stăm foarte prost la alăptare. La nivel european şi mondial, Romania este roz. Dar situaţia nu e roz. Roz înseamnă fără date. În 2011 aveam cea mai mica rată a alăptării în UE, de 12,6%, în condiţiile în care suntem pe primul loc la mortalitatea infantilă, iar în Africa,de exemplu, alăptarea este la 100%. Iar un mod de a reduce semnificativ mortalitatea infantilă este chiar alăptarea”, a precizat medicul specialist Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Ieri, mai multe mămici din Botoşani au ieşit împreună cu copii în parcul Mihai Eminescu. în cadrul unei acţiuni de sensibilizare şi conştientizare a beneficiilor alăptării la sân a bebeluşilor.

Conform statisticilor, 90% dintre mămicile din Botoșani, la externarea din Maternitate alăptează, însă după o lună procentul scade la jumătate, de vină fiind atât educaţia, cât şi sfaturile greşite ale unor medici.

„Suntem pe locuri negative la atâtea lucruri, ne plângem că nu avem infrastructură și alte lucruri și suntem pe ultimul loc și la alăptare, care teoretic nu necesită nicio investiție. Este un procent mai mare al mămicilor din mediul urban care alăptează față de un procent foarte mic al mămicilor din mediul rural. Ceea ce ne aduce în același punct, este nevoie de educație pentru a fi la nivelul Uniunii Europene cu aceste date”, a mai preizat medicul Carmen Zaboloteanu.

Beneficiile alăptării:

  • Alăptarea aduce beneficii atât mamelor, cât şi copiilor. Pe lângă faptul că reduce riscurile apariţiei multor infecții (meningite, infecţii respiratorii, digestive, infecții ale urechii sau infecții urinare), alăptarea asigură o dezvoltare emoţională armonioasă și are și beneficii economice, atât pentru mamă, cât şi pentru sistemul de sănătate.
  • Cercetările au arătat că mortalitatea infantilă poate fi redusă cu 20% pentru copiii care sunt puşi la sânul mamei în prima oră după naştere.
  • Căldura corpului mamei ajută la menţinerea adecvată a temperaturii corpului bebelușului, lucru foarte important la copiii prematuri sau cu greutate mică la naştere.
  • Copilul este mai puţin stresat, este mai calm şi are ritmul respiraţiei, ca şi pe cel cardiac, mai stabil.
  • 16% dintre nou-născuţi pot fi salvaţi dacă toţi sunt alăptaţi din prima zi şi 22% daca sunt alăptaţi în prima oră de viaţă.
  • Un bebeluş mai mic de 6 luni, care NU este alăptat, are un risc de 10 ori mai mare de a deceda din cauza diareei comparativ cu un bebeluş alăptat exclusiv.
  • Copiilor alăptaţi le scad riscurile de a se îmbolnăvi în primul an de viaţă cu 50%.
  • Copiii alăptaţi au un risc mai mic cu 60% de a face infecţii ale urechii.
  • Un copil alăptat se va dezvolta mai bine psihic şi intelectual, iar coeficientul lui de inteligenţă poate fi mai mare chiar cu 8 puncte. Aceste puncte pot reprezenta diferenţa dintre un intelect normal şi unul deficitar.
  • Alăptarea foloseşte o medie de 500 de calorii pe zi şi ajută mama să piardă kilogramele acumulate pe timpul sarcinii.
  • Femeile trăiesc o incredibilă bucurie la această primă întâlnire cu copilul lor. La această întâlnire trebuie încurajaţi şi taţii să participe. Acum este momentul în care începe legătura dintre mamă şi copil şi dintre tată şi copil.
  • Adulţii care au fost alăptaţi au tesiunea arterială şi colesterolul la un nivel mai scăzut şi, de asemenea, riscuri mai reduse de obezitate şi diabet de tip 2.

   

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page