O adolescentă de numai 15 ani este mamă a doi copii şi este însărcinată şi cu al treilea. Primul copil l-a născut la vârsta de 13 ani. Ea trăieşte alături de partenerul ei, un tânăr de 23 de ani, într-un sat sărac din judeţul Botoşani.
La numai 15 ani, Ana Maria Pitrop, o copilă din satul Prisăcani, judeţul Botoşani, este mamă a doi copii şi îl aşteaptă pe al treilea. Practic de la vârsta de 13 ani copila este gravidă aproape continuu.
De altfel, încă de acum doi ani, s-a mutat într-o casă din sat, împreună cu tatăl copiilor, un botoşănean de 23 de ani. Cei doi aşteaptă ca tânăra să facă 16 ani pentru a se căsători. În loc să meargă la şcoală, fata îngrijeşte copiii, face mâncare şi curat prin casă. Viitorul soţ, în schimb, munceşte cu ziua prin sat, mai ales în agricultură.
Viaţă de mamă începută la 13 ani
Ana Maria Pitrop avea numai 13 ani când şi-a încheiat definitiv copilăria. Pe vremea aceea trăia în cătunul Balta Roşie, o localitate desprinsă parcă din evul mediu. Aici abia începuse clasa a VI-a când l-a cunoscut pe Alexandru Cluci, un tânăr cu 8 ani mai mare. Între cei doi s-a înfiripat o idilă. După un an de întâlniri repetate, Ana-Maria a rămas gravidă. Avea numai 12 ani. Cu toate acestea, a decis să păstreze copilul.
A fost încurajată inclusiv de iubitul ei, pe atunci în vârstă de 20 de ani. O vreme şi-a ascuns sarcina şi abia după ce a terminat şi clasa a VI-a a recunoscut totul. Sarcina era de altfel vizibilă, fata fiind în pragul naşterii. În acel moment, Ana a renuţat la şcoală şi la viaţa de copil. S-a mutat împreună cu Alexandru într-un fost graj de vite, o cameră sinistră şi mică. Acolo a început să-şi crească, la numai 13 ani, copilul, pe Marian. În timp ce fetele de vârsta ei se duceau la şcoală, visau la o carieră sau socializau cu prietenii, Ana învăţa să fie mamă. Singurul susţinător al ei era Alexandru, tatăl copilului, plecat la muncă cu ziua prin sat.
La 15 ani, mamă a doi copii
După ce cazul a fost mediatizat, cei doi tineri au primit ajutoare. Totodată cazul a intrat în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care a decis însă ca cel mici să rămână în familie. Şi asta în condiţiile în care era bine întreţinut de mamă, iar tatăl îi era alături. Mai mult decât atât, cei doi au primit şi o casă bătrânească de la un binefăcător. Au primit chiar şi câteva piese de mobilier, un televizor şi un aragaz. Casa a fost cumpărată în satul Prisăcani, cătunul vecin, tocmai pentru ca tânăra pereche să scape ”de gurile rele„ şi de prejudecăţile sătenilor. La 15 ani, Ana-Maria este mamă a doi copii, fiind însărcinată şi cu al treilea
Au trecut doi ani de atunci, iar Ana Maria a devenit mamă încă odată. Mai mult decât atât, este însărcinată cu al treilea copil. Pentru adolescenta din Botoşani a fost anul şi copilul, dar este fericită cu statutul său de mamă. ”Pe mine mă fac fericită copii şi bărbatul. Mie îmi place aşa. Mai sunt invidioşi, dar eu nu-i bag în seamă”, spune Ana Maria Pitrop. Totodată, spune copila, nu este chiar atât de greu să fii mamă. ”La început a fost mai greu, că nu ştiam. După aceea, uşor. La al doilea deja nici nu se mai punea problema de greu sau de altceva. Şi sarcina a fost uşoară, a doua. Marian are doi ani şi vorbeşte toată ziua, se uită la desene şi se joacă prin ogradă. Sunt bucuroasă cu el”, spune copila. Spune că fiecare copil a fost făcut din iubire, dar după al treilea se va opri. ”Ne iubim. I-am făcut din drag. După al treilea, gata, ne ajunge”, mai spune Ana Maria.
De la 13 ani găteşte, spală şi face curăţenie
Deşi are numai 15 ani, Ana Maria este cea care ţine în spate gospodăria. Trebuie să aibă grijă de copii, să facă curat prin casă şi curte şi să facă mâncare. Se laudă că ştie să gătească orice. De altfel, face asta de mică. ”Fac mâncare la aragazul de pe hol. Ştiu să fac orice. Mă apuc să fac curat să nu fie dezordine şi umblu după copii. Aşa se face”, spune Ana Maria. Tatăl copiilor, Alexandru Cluci, este plecat cu munca prin sat şi acceptă orice i se oferă. ”Muncesc să fac bani pentru copii, pentru soţie. Mă pricep la multe şi ca să-i întreţin fac orice”, spune Alexandru. În vizită vine şi tatăl lui Alexandru. Acesta garantează de altfel pentru fiul său. ”Nu bea, nu fumează. Uitaţi-vă ce palme are. Îs sparte de atâta muncă”, spune bătrânul. Cu toate acestea, recunoaşte că o fată de 15 ani, cu doi copii şi gravidă cu al treilea nu s-a mai auzit, nici măcar în acest colţ de lume. ”Nici când eram tânăr nu s-a mai auzit aşa ceva. Dar ce să-i faci, dacă s-au iubit? Acuma ce poţi să-i faci? Trebuie să-i ajuţi, să vii la nepoţi. Îi iubesc, că-s din sângele meu”, spune tatăl lui Alexandru.
”Aş vrea să am şi eu loc de muncă”
După ce îl naşte pe al treilea copil, Ana Maria visează să se poată întoarce într-o zi la şcoală. Să termine măcar opt clase şi pe viitor să aibă şi ea un loc de muncă. ”Aş vrea să termin şi eu şcoala. Vreau să-mi găsesc, când mai creşte copilul care se va naşte, şi eu să muncesc”, spune Ana Maria Pitrop. Tatăl lui Alexandru, o aude însă şi dă din cap neîncrezător. Murmură aproape ca pentru sine. ”Greu tare aşa ceva cu trei copii”. Ana Maria speră însă că într-o zi îşi va găsi de lucru.
Naşi din Spania
Primul pas este însă oficializarea relaţiei dintre Ana Maria şi Alexandru. Aceştia mai trebuie să aştepte un an, până când Ana va împlini 16 ani. Conform legislaţiei în vigoare, ea se va putea căsători pe baza semnăturii părinţilor. ”Avem deja luaţi şi naşi. Sunt naşi din Spania”, spune bucuroasă Ana Maria. Este vorba despre o soră de a lui Alexandru Cluci, plecată la muncă în Spania. Între timp, sunt vizitaţi regulat de cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Deşi mediul în care trăiesc este destul de sărăcăcios, deocamdată copii sunt bine îngrijiţi.
Botoşaniul, în top-ul mamelor minore
Conform datelor oferite de medicii de la Maternitatea Botoşani, dar şi de reprezentanţii asociaţiei Salvaţii Copii, numărul de mame minore atinge cote îngrijorătoare la Botoşani. Anul acesta 55 de minore au adus pe lume copii, dintre care majoritatea au 17 ani. Cu toate acestea şi în 2018 au fost înregistrate mame de 14 şi 15 ani. Dacă la nivel naţional media de mame minore este de 4.6%, la Botoşani atinge pragul de 5%, crescând de la un an la altul. Specialiştii spun că principalul factor este educaţia. „Trei din aceste mame nu aveau nici o oră de studiu. Două aveau doar două clase, două trei clase, iar alte două cinci clase de studiu”, a precizat medicul Carmen Zaboloteanu. Totodată, trăiesc în cătune cu un grad scăzut de civilizaţie, dominate de cutume şi relaţii aproape medievale între părinţi şi copii.
Sursa: adev.ro