Sanatate
SANATATE | Ce alimente au grijă de sănătatea inimii
Multe dintre alimentele pe care le punem în farfurie pot ajuta sau, dimpotrivă, pot afecta sănătatea cardiacă. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt cele mai indicate alimente pentru o bună activitate a inimii.
O alimentație sănătoasă, bazată pe fructe, legume, carne slabă, pește, cereale integrale și lactate, ține la distanță bolile de inimă. Conținutul ridicat de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic, dar și a aterosclerozei (întărirea și îngustarea arterelor).
Fructe de pădure
Antioxidanţii, vitaminele şi fibrele pe care le conţin fructele de pădure reprezintă un adevărat răsfăţ pentru inima ta. Aşa că încearcă să consumi de cel puţin două ori pe săptămână mure, afine sau zmeură. Îţi vei păstra elasticitatea vaselor de sânge, care se poate pierde, în special cu înaintarea în vârstă.
Usturoi
E suficient să consumi un căţel de usturoi în fiecare zi şi vei avea o inimă „de fier”. Usturoiul scade nivelul colesterolului „rău” şi împiedică formarea cheagurilor de sânge. Fiind bogat în vitamine, usturoiul previne apariţia atacurilor de cord şi a aterosclerozei.
Nuci
Nucile sunt alimente excelente pentru inimă, datorită antioxidanţilor, vitaminelor şi proteinelor pe care le conţin. Ajută la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge şi previn apariţia cheagurilor.
Miezul de nucă conţine minerale, vitamine şi grăsimi vegetale, bune împotriva colesterolului. Consumat după fiecare masă, împiedică îngroşarea arterelor şi previn bolile de inimă.
Mere
Un măr pe zi ţine doctorul la uşă. Şi mai ales dacă mărul este roşu. Bogat în vitaminele A, B1, B2 şi C, dar şi în substanţe nutritive, precum magneziu, fosfor, fier şi potasiu, merele aduc numeroase beneficii sănătăţii noastre.
Asigură un bun tranzit intestinal, reduc colesterolul, previn bolile cardiovasculare și previn ateroscleroza, conferă elasticitate şi fermitate pielii.
De asemenea, studiile au arătat că persoanele care obișnuiesc să consume mere frecvent au un risc mai scăzut de a suferi de accidentele vasculare cerebrale, de diabet, de osteoporoză și de apariție a calculilor urinari.
Ardei gras roșu
Roşu, plin de vitamine şi gustos, ardeiul este leguma care nu trebuie să lipsească din salate. Conţine vitamine din grupa B, aduce beneficii sănătății cardiace și sistemului nervos (combate stresul şi surmenajul psihic, stimulează capacităţile cognitive).
Consumul frecvent de ardei gras roșu ajută și la întărirea inimii. Vitaminele A şi C sunt antioxidanţi puternici şi cum în ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decât generoasă, aceştia ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi.
Inclusă în dietă, leguma reduce riscul apariţiilor bolilor cardiovasculare, iar vitamina B6 şi acidul folic luptă pentru menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge.