DIVERSE | Sucul de cartofi – beneficii pentru sănătate, piele și păr
Dacă aveați impresia că în cartofi nu vom găsi decât amidon (un carbohidrat complex de altfel), ei bine aflați aici că ei conțin cantități mari de beta-caroten, vitamina A, C, vitamine din complexul B, B1, B2, B6, și acid folic, potasiu, calciu, fier, magneziu, fosfor, sulf și cupru, precum și cantități mici de fibre și proteine.
De fapt, un singur cartof asigură aproximativ jumătate din necesarul zilnic de vitamina C (cartofii conțin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decât merele sau perele) și vitamina B6, și 18% din necesarul zilnic de fier și niacină, precum și 7 grame de proteine.
Din punct de vedere terapeutic, cea mai importantă zonă a cartofului este coaja, adică partea care de obicei se aruncă. Coaja cartofilor conține pigmenți (flavonoide) cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare și compuși fenolici cu efect de reglaj asupra activității cardiace.
Cartofii pot veni într-o multitudine de culori, portocaliu, roșu sau galben, dar și violet și albastru. Cartofii roșii și purpurii conțin un nivel ridicat de antociani, cu rol de a inhiba celulele tumorale, iar cei galbeni sau portocaliu închis sunt bogați în carotenoidul zeaxantină, cu efecte împotriva unor boli de ochi.
Beneficiile sucului de cartofi
1. Este un agent anti-inflamator care calmează bine durerile de artrită, dar și celelalte forme de dureri inflamatorii cum sunt durerile articulare și în special durerile de spate, dar și dureri de cap.
2. Reduce depunerea excesivă de acid uric la nivelul articulațiilor și ameliorează guta și reumatismul. În aceste cazuri sucul poate fi combinat cu o infuzie de urzică.
3. Are o compoziție puternic alcalină și prin aceasta calmează tractul gastro-intestinal, vindecă indigestia și reduce excesul de acid gastric.
4. Vindecă sindromul de intestin iritabil. Amidonul de cartofi atunci când este amestecat cu suc de morcovi și miere dezinfectează intestinele în caz de intoxicație alimentară și stopează diareea.
5. Sucul de cartofi nu are egal în tratarea acidității gastrice și a ulcerelor gastrice. El calmează și cicatrizează mucoasele digestive. Sucul diluat cu apă caldă și consumat dimineața pe stomacul gol ameliorează ulcerul peptic. Este antispastic, diuretic și emolient.
6. De asemenea, funcționează bine ca agent de detoxifiere datorită capacității de curățare a ficatului și vezicii biliare. Consumul regulat de suc de cartofi îmbunătățește funcția digestivă, tratează constipația și balonarea și previne formarea hemoroizilor.
7. Scade colesterolul și, în general, îmbunătățește starea de sănătate.
8. Testele de laborator au dovedit că sucul de cartofi funcționează bine pentru tratarea diabetului zaharat.
9. Datorită conținutului mare în potasiu ajută la scăderea și stabilizarea tensiunii arteriale.
10. Există studii care arată că sucul de cartofi are efecte în tratarea pancreatitei.
11. Și a bolilor de rinichi, prevenind depunerile de calciu la nivelul tractului urinar.
12. Cartofii sunt surse excelente de fier și acid folic, esențiale pentru producerea de celule roșii din sânge. Din acest motiv sucul poate fi folosit ca ajutor în prevenirea sau tratamentul diferitelor forme de anemie.
13. Ajută la reducerea greutății. Se bea o ceașcă de suc pe zi, dimineața înainte de micul dejun și cu 2 -3 ore înainte de a merge la culcare. În acest caz se poate amesteca cu suc de morcovi sau cu macerat din salvie, urzica sau spirulină.
Cura cu suc de cartofi
Se beau câte 75-100 ml de suc înainte de mesele de dimineaţă şi de prânz, în cure de 2-3 săptămâni. Se poate folosi atât sucul simplu, cât şi în amestec cu suc de morcov şi de ţelină.
Pentru cei cu gastrită cura durează 14 zile, iar sucul de cartofi nu se bea în amestec, chiar dacă are un gust nu tocmai plăcut.
Cartofii nu trebuie curățați deoarece, din punct de vedere terapeutic, cojile sunt mult mai prețioase decât tuberculul. Au în compoziție potasiu, flavonoide cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare și compuși fenolici cu efect de reglaj asupra activitîții cardiace.
Beneficiile sucului de cartofi la nivelul pielii
Una dintre cele mai importante efecte terapeutice ale sucului de cartofi este tratarea cheilitei unghiulare, o afecțiune comună a pielii caracterizată prin roșeața și fisurarea colțurilor gurii. Aplicat la acest nivel atenuează leziunile în cel mai scurt timp.
Datorită efectului anti-iritant, liniștitor și decongestionant, sucul de cartofi poate fi utilizat pentru a trata o mare varietate de iritații de la nivelul pielii cum sunt arsurile, erupțiile cutanate, mâncărimea, descuamarea și înroșirea pielii, edemele și petele.
Pentru o față curată și catifelată vom înmuia un tampon de vată în suc de cartofi și ne vom freca pielea cu el în fiecare seară. Pentru a scăpa de cearcăne și de petele întunecate de sub ochi vom rămâne peste noapte cu două bulete de vată înmuiate în suc aplicate pe ochi. În acest caz putem combina sucul de cartofi cu suc de castraveți. Dacă pielea noastră e uscată vom adăuga la sucul de cartofi ulei de măsline.
În aceiaşi formă se aplică, timp de 15 minute până la 2 ore, comprese pe ochi cu vânătăi sau umflături ale pleoapelor.
Ridurile fine de pe față se pot diminua folosind o mască din suc de cartof și lămâie în fiecare seară înainte de culcare. Acesta va oferi pielii o strălucire tinerească. Pentru a trata petele, se aplică o cantitate generoasă de suc de cartofi rece pe locul afectat, o dată pe zi. De asemenea, în caz de arsuri solare, sucul de cartofi dă o senzație de răcire și ameliorează durerile.
Beneficiile sucului de cartofi pentru păr
Amestecul din suc de cartofi, albuș de ou și miere ajută părul să crească mai repede. Masca se lasă să stea pe păr timp de două ore, după care se clătește cu un șampon blând și apoi cu apă. Dacă avem un păr uscat și creț, amestecul de aloe vera și suc de cartofi poate ne aduce înapoi strălucirea sănătoasă a părului.
Folosirea sucului de cartof în loc de apă la clătirea finală va aduce o anumită strălucire și pentru părul cărunt.
Pentru suc vom folosi cartofi fermi, fără pete negre sau cartofi imaturi, de culoare verde, deoarece aceștia conțin solanină, un alcaloid toxic, care poate provoca simptome circulatorii și respiratorii, cum ar fi greață, diaree, crampe stomacale, dureri de cap și amețeli.
Cartofii sunt printre alimentele care conțin frecvent reziduuri de pesticide. Dacă nu suntem siguri că sunt 100% organici, îi scufundăm în apă cu oțet de mere și sare de mare pentru a elimina reziduurile. Apoi, cu o perie de legume frecăm bine coaja înainte de a-i utiliza.
Este important ca sucul de cartofi să fie consumat imediat după ce este făcut. Cartofii, înainte de a fi storși se spală, se curăță de orice fel de pete și apoi se usucă și doar apoi se storc.
Cartofii se păstrează în locuri întunecoase și uscate pentru a evita germinarea prematură și deshidratarea. Nu se depozitează în frigider deoarece aceasta duce la transformarea amidonului în zaharuri nedorite. De asemenea, nu se depozitează în același loc cu ceapa, cum se face de obicei. Ele se vor degrada reciproc.
Sursa: yogamagazin.ro