SANATATE | Antibioticele, benefice in tratamentul gripei?
Cauti un tratament eficient pentru gripa? Te intrebi daca antibioticele sunt eficiente? Trebuie sa stii insa ca antibioticele sunt medicamente care lupta impotriva infectiilor cauzate de bacterii. Gripa este insa cauzata de un virus.
Administrarea de antibiotice atunci cand esti racit iti poate face mai mult rau decat bine. Antibioticele luate atunci cand nu este cazul mareste riscul de infectii care vor rezista mai tarziu la tratamentul antibiotic.
De ce nu te vindeca antibioticele de gripa sau raceala?
Antibioticele sunt benefice doar pentru anumite infectii cauzate de bacterii si atunci cand sunt luate fara recomandarea medicului pot agrava problemele de sanatate. Ca in cazul oricarei boli, este esential sa te adresezi cauzei, fie ca este vorba de o infectie virala sau bacteriana. Antibioticele nu distrug virusurile de raceala sau gripa.
Trebuie sa evitam antibioticele in intregime?
Nu trebuie sa evitam antibioticele in totalitate. Aceste medicamente pot salva vietile oamenilor si atunci cand sunt prescrise corect de medic trebuie sa incepem tratamentul cat mai repede.
Ceea ce trebuie sa retinem este ca antibioticele nu trebuie administrate pentru orice afectiune sau durere. Atunci cand sunt folosite fara recomandarea stricta a medicului, organismul devine rezistent si va fi mai putin eficient in lupta impotriva infectiilor.
Ce sunt antiviralele?
Antiviralele sunt medicamente care reduc capacitatea virusurilor de gripa sa se multiplice. Atunci cand sunt administrate la declansarea gripei, aceste medicamente reduc severitatea si durata simptomelor. Pot fi folosite si pentru a preveni gripele si racelile, insa nu sunt un inlocuitor al vaccinului antigripal.
Medicamentele antivirale sunt extrem de eficiente atunci cand sunt luate cu 48 de ore inainte de declansarea gripei. Tratamentul obisnuit cu antivirale dureaza 5 zile. Pentru a preveni gripa, se prescriu pentru perioade de 10 zile.
Efectele secundare ale medicamentelor antivirale
Printre efectele secundare ale medicamentelor antivirale se numara nervozitatea, lipsa concentratiei si atentiei, greata, voma. Anumite medicamente antivirale nu sunt recomandate persoanelor care sufera de anumite afectiuni respiratorii precum astm, deoarece pot agrava simptomele.
Inainte de a incepe un tratament cu antivirale este recomandat sa discuti cu medicul despre efectele secundare.
Ce inseamna rezistenta la antibiotice
Rezistenta la antibiotice apare atunci cand bacteriile suporta anumite schimbari care reduc sau elimina eficienta antibioticelor. Atunci cand bacteriile sunt expuse in mod repetat la antibiotice, germenii suporta anumite mutatii. Astfel, acestia devin mai puternici si sunt mult mai rezistenti la efectele antibioticelor.
Cum sa previi rezistenta la antibiotice
Pentru a preveni rezistenta organismului la antibiotice este foarte important sa iei aceste medicamente cu precautie. Atunci cand mergi la medic, nu cere tratamente pe baza de antibiotice. Trebuie sa intelegi ca antibioticele sunt necesare doar pentru infectiile bacteriene, nu si pentru simptomele de gripa si raceala.
Daca medicul iti prescrie antibiotice, trebuie sa le utilizezi exact asa cum ti le-a prescris. De asemenea, nu este indicat sa iei antibiotice recomandate de rude si prieteni. Mergi intotdeauna la medic si discuta cu el optiunile de tratament.