LOCAL | “Școala Altfel” la Grădinița ,,Licurici” alături de reprezentanții ISU Botoșani – FOTO
O activitate de informare şi instruire a preşcolarilor, de către un reprezentant ISU, pe linia situaţiilor de urgenţă în scopul prevenirii situațiilor de urgență, precum şi de limitare și înlăturare a efectelor produse de acestea, a avut loc astăzi la Grădiniţa nr. 4 ,,Licurici,, – structură a Şcolii Gimnaziale ,,Sfânta Maria”Botoșani.
Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,N. Iorga” Botoşani, plutonier major, Mihai Cristina le-a vorbit micuților despre tehnica de intervenţie din dotarea salvatorilor militari, de stingere a unui incendiu, de salvare a unei victime aflată la înălţime şi de acordare a primului ajutor. Au mai primit informatii detaliate, adecvate vârstei si nivelului lor de cunostinte, despre performantele autospecialelor, echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de interventie, categoriile de substanţe de stingere şi folosirea lor şi informaţii referitoare la tipurile de misiuni la care participã pompierii.
Preşcolarii au fost atît de plăcut impresionaţi de filmuleţele prezentate, de mijloacele de dotare ale pompierilor,de echipamentele specifice moderne, eficiente şi performante folosite în acţiunile de salvare, în intervenţiile desfăşurate în urma unor accidente sau fenomene distrugătoare, punând mereu întrebări, iar pe chipurile lor se vedea mulţumirea, în semn că au înţeles. Copiii au fost încântaţi să asculte explicaţiile d-nei plutoner major în ceea ce priveşte activitatea de zi cu zi privind pregătirea pentru intervenţie, au vizualizat fotografii şi clipuri video cu intervenţiile pompierilor militari
Reprezentantul ISU le-a explicat cu detalii pe înţelesul lor despre munca și rolul salvatorilor profesionisti şi a mijloacelor din dotare în situaţiile de urgenţă.
Copiii au avut prilejul să cunoască în filmulețele prezentate autospecialele de intervenţie, echipamentele şi mijloacele folosite în diferite situaţii de urgenţă de către pompieri, dar și căteva exerciții demonstrative de stingere a unui incendiu și descarcerare, de acordare a primului ajutor medical de urgență.
Copii au înţeles că în toate cazurile în care incidentele au sau pot avea un efect negativ asupra persoanelor, a mediului sau a proprietăţii e necesară intervenţia imediată a Ambulanţei, Poliţiei, Pompierilor sau Jandarmeriei, că 112 este numărul unic de urgenţă care poate fi apelat în astfel de situații urgenţe .La sfârşitul activităţii d-na plutoner major, Cristina Lupu le-a împărţit pliante copiilor cu materiale informative pentru diferite situaţii de urgenţă.
,,Astfel de activităţi vor continua pe tot parcursul anului în grădiniţă, pornind de la nevoia formării unor deprinderi elementare, pentru adoptarea unui comportament corespunzător în fața pericolelor, dar mai ales pentru însuşirea regulilor şi măsurilor ce trebuiesc respectate pentru prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă, pentru a-și forma un comportament preventiv atât prin cunoașterea tipurilor de riscuri ce se pot manifesta precum și a regulilor de comportament în cazul producerii unor situații de urgențã”, declară prof. Nela Miron –responsabil de structură.
One Comment