Diverse

DIVERSE | Care sunt complicaţiile ulcerului netratat

Înainte sau după masă te supără stomacul, iar durerile nu încetează decât după aproape o oră? Dacă ți se întâmplă în mod repetat, mai ales toamna, pe o perioadă de o lună, este nevoie să faci o vizită medicului tău de familie. Poate fi vorba despre ulcer, care, netratat, se poate agrava.

Nu doar durerea ar trebui să te alarmeze, ci și alte simptome care pot anunța un ulcer: arsuri, grețuri, chiar vărsături. Cu atât mai mult ar trebui să fii sigur că e momentul să ceri ajutor medical dacă ai vărsături cu sânge sau scaune de culoare neagră.

Cu toate că pot dura și o lună crizele de ulcer, atunci când durerile persistă mai mult de 14 zile, e bine să te prezinți la doctor. Dacă nu ții un regim potrivit și nu excluzi anumite alimente care-ți fac rău, este posibil ca ulcerul să evolueze către:

– hemoragie stomacală, manifestate prin vărsături cu sânge.

– perforație a peretelui stomacal, așa-numitul ulcer perforat, anunțat de dureri, febră, vărsături, sensibilitate abdominală

– îngustarea pilorului, mai precis a trecerii dintre stomac și duoden (stenoză pilorică) care are ca simptome, pe lângă dureri, vărsăturile și slăbirea în timp scurt, fără explicație.

Toate acestea sunt considerate urgențe medicale, care cer ajutor medical specializat la cel mai propiat spital.

Ce obiceiuri zilnice favorizează ulcerul

Dacă mănânci pe apucate, pe fugă mâncături prea fierbinți creezi terenul propice pentru apariția unei afecțiuni cum este ulcerul. Principala cauză a bolii este bacteria Helicobacter pylori care atacă mucoasa stomacului, însă stilul de viață are o influență foarte mare.

Nervozitatea, stresul pe o perioadă lungă de timp, medicamentele care conțin ibuprofen sau aspirina, luate multă vreme, sunt și ele printre factorii care pot declanșa ulcerul sau alte afecțiuni ale stomacului.

Dieta reduce intensitatea simptomelor

În cazul în care se depistează prezența bacteriei Helicobacter pylori, pe lângă tratamentul medicamentos recomandat de medic, regimul alimentar este foarte important pentru refacere.

Evită legumele și fructele în stare crudă, dulciurile (îndeosebi cele care conțin cacao), ciocolata, cafeaua, tutunul și băuturile cu alcool. Dieta va include legume fierte, carne albă sau de vacă, lapte bătut, iauturi, paste făinoase.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page