LOCAL | Studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog în rândul elevilor din Botoșani: 47 % au fumat și 90 % au consumat alcool, cel puţin o dată în viaţă!
Agenţia Naţională Antidrog, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, a implementat la nivelul fiecărui judeţ “Studiul privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal şi professional”.
Activitatea s-a înscris în Planul Naţional de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Antidrog în perioada 2013-2020 la Obiectivul general 5, Obiectivul specific 2, Activitatea 2.3 – implementarea de studii şi cercetări privind consumul de droguri la nivel regional şi local (document programmatic adoptat prin H.G. nr. 784/2013).
La nivelul Judeţului Botoşani studiul a fost implementat de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Botoşani în perioada 10 mai – 10 iunie 2016 în 13 unităţi de învăţământ. Au fost aplicate un număr de 746 de chestionare, cu o eroare de ± 3,5%, la un nivel de încredere de 95%.
Datele cercetării sunt structurate pentru toate cele trei tipuri de prevalenţe: consumul de-a lungul vieţii, al ultimului an şi al ultimei luni (30 de zile).
TUTUN
Aproximativ jumătate (47%) dintre elevi au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă, o treime (34%) cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar unul din patru (25%) au declarat că au fumat cel puţin o dată și în ultimele 30 de zile.
Comparativ pe an de studiu, cele mai mari valori se înregistrează în cazul elevilor din clasa a XII-a, urmați de cei din clasa a X-a.
ALCOOL
Analiza datelor indică faptul că majoritatea adolescenţilor (90%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (54%) au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
Pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe, sunt valori semnificativ statistic mai mari în cazul băieților, iar comparativ pe an de studiu, pentru toate cele 3 tipuri de prevalențe, cea mai mare valoare este pentru elevii din clasa a XII-a.
În ceea ce privește consumul de alcool cu medicamente, 1,5% dintre adolescenţi au consumat alcool cu medicamente cel puţin o dată în viaţă; iar jumătate dintre aceștia (0,7%) au declarat că au consumat cel puțin o dată și în ultimele 30 de zile.
DROGURI ILICITE
La nivelul județului Botoșani, 5% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (Noi Substanţe Psihoactive) și/ sau tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți; 3% au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 1% cel puțin o dată în ultimele 30 de zile.
4% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/hașiș cel puţin o dată în viaţă; 3% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni și 0,4% în ultimele 30 de zile.
0,8% dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață NSP (Noi Substanţe Psihoactive).
Pentru ambele sexe se înregistrează aceeași valoare, iar comparativ în funcție de anul de studiu, cea mai mare valoare se înregistrează pentru elevii din clasa a X-a – 1,6% au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață NSP.
CONCLUZII:
} majoritatea adolescenţilor (90%) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă,
} aproximativ jumătate (47%) au fumat cel puţin o dată în viaţă,
} aproximativ jumătate (45%) au consumat alcool în exces,cel puțin o dată în viață, ajungând la starea de ebrietate,
} 5% dintre elevi au consumat cel puțin o dată în viață droguri (inclusiv tranchilizante/ sedative fără prescripție medicală, inhalanți sau steroizi anabolizanți),
} 1,5% au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool cu medicamente.
} Datele cercetării sugerează un consum axat pe „drogurile clasice/tradiționale“, iar după tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de-a lungul vieții de canabis/hașiș – 4%.