RETETA | Tort cu nucă şi mascarpone
Ingrediente:
3 ouă
3 linguri zahăr
2 linguri ulei
3 linguri făină
4 linguri nucă măcinată
1/2 pliculeţ praf de copt
1 lingură zahăr vanilat
sare
Pentru decor
100 g zahăr
100 g miez de nucă
Pentru cremă
100 ml smântână pentru frișcă
250 g mascarpone
1 lingură zahăr vanilat
1 întăritor de frișcă
Pentru crema de ciocolată
50 g ciocolată amăruie
100 ml smântână pentru frișcă
Pentru sirop
50 ml apă
50 g zahăr
1 lingură esență de rom
Mod de preparare:
Pentru blat, bați spumă albușurile, împreună cu un praf de sare. Adaugi zaharul tos și pe cel vanilat și bați în continuare, ca să obții o spumă densă. Încorporezi gălbenușurile amestecate cu ulei, apoi torni în ploaie făina amestecată cu nuca măcinată și praful de copt. Folosești o spatulă și faci mişcări ușoare, de jos în sus.
Torni compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și dai la cuptor, aproximativ 30 de minute. Faci testul scobitorii, apoi scoți blatul și-l lași să se răcească. Între timp, caramelizezi zahărul. Când devine lichid, adaugi nuca și amesteci bine, ca să o acoperi integral. Torni totul pe o hârtie de copt și lași să se răcească. Ulterior, pui nucile într-un șervet sau într-o pungă și le bați cu un ciocan, ca să le mărunțești.
Pentru prima cremă, bați câteva minute cu mixerul smântâna, zahărul vanilat și întăritorul de frișcă, până devine pufoasă. Separat, mixezi și crema de mascarpone, apoi încorporezi frișca bătută și nucile caramelizate (păstrezi câteva pentru decor).
Faci și cea de-a doua cremă: rupi în bucăți ciocolata și o topești la foc mic, împreună cu smântâna pentru frișcă. Omogenizezi bine, lași să se răcească, apoi bagi la frigider. O poți mixa câteva secunde înainte s-o distribui pe blat.
Tai blatul în trei și-l însiropezi după preferință. Ungi cu cele două creme foile de tort, iar la final presari nucile caramelizate.