“ADEVARUL”: A pornit sarabanda scumpirilor. Până la vară nu se va mai opri. Vezi topul scumpirilor!
Pe lângă majorarea programată a tarifelor la utilităţi, în această toamnă cresc şi preţurile alimentelor. Din cauza secetei, importurile scumpe nu vor mai înceta până la primele recolte din 2013.
Agricultorii confruntaţi cu seceta fără precedent din această vară nu au fost sprijiniţi pentru prevenirea efectelor acesteia, astfel că producţia autohtonă de cereale, legume şi fructe este acum la jumătate, dacă nu chiar la sfert faţă de cea din anul trecut. Iar efectele au început deja să se vadă în buzunarele şi în farfuriile românilor: cartofii s-au scumpit în septembrie cu 27,5% faţă de luna anterioară, fasolea şi ouăle cu peste 7%, uleiul cu 6%, iar mălaiul şi fructele proaspete cu peste 5%, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În topul scumpirilor se mai regăsesc pâinea, carnea şi mezelurile, cu majorări de preţuri cuprinse între 0,5% şi 2%.
Cultivatorii au ajuns la fundul sacului
În cele mai multe cazuri, producătorii agricoli au ajuns deja la fundul sacului şi cererea de alimente începe să fie acoperită din import, la preţuri semnificativ mai mari, aceasta fiind cauza scumpirilor bruşte consemnate în septembrie. Altfel spus, în această toamnă am intrat pe importuri în locul hambarelor proprii, care ar trebui să fie pline cel puţin până la primăvară, astfel că până la primele recolte din 2013 vom fi practic dependenţi de cotaţiile internaţionale. Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cartoful, care s-a scumpit brusc în august şi septembrie (în total, cu peste 35%) după mai multe luni de ieftinire. Ce s-a întâmplat? „În prezent suntem cu producţia la mai puţin de 20% din ceea ce s-a obţinut în 2010 şi 2011, deoarece în sol am avut şi temperaturi de peste 65 de grade, iar pentru paguba produsă de secetă nu am primit decât 100 de lei la hectar“, a declarat pentru „Adevărul“ Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Cartofi. El a anticipat că „vom ajunge să importăm cartofi cu 300 de euro tona (acum sunt la 150 de euro tona) şi, în urma adaosurilor şi comisioanelor aplicate de comercianţi, la raft îi vom găsi foarte curând cu un euro kilogramul (n.n.- între 4,5 şi 5 lei/kg)“.
Preţul pâinii, incert
Şi în cazul porumbului şi grâului, tot seceta e de vină pentru scăderea producţiei, dar scumpirea pâinii, mălaiului şi a făinei e pusă pe seama comercianţilor. „În principiu avem destul grâu şi porumb în silozuri, chiar dacă nu la fel de mult ca în anii trecuţi, însă seceta dă un semn foarte prost în piaţă. Diferenţele de preţuri de la siloz la raftul magazinului sunt uriaşe, pentru că aici intervin intermediarii“, ne-a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din Ialomiţa. El a mai arătat că pe piaţa internă cotaţiile cerealelor sunt fluctuante, au perioade de creştere, dar şi de scădere, astfel că nu se poate anticipa cum vor evolua preţurile la mălai, pâine sau făină în următoarea perioadă. „Uneori, scăderea la cereale se transmite în preţurile finale, alteori nu“, a mai spus liderul din Ialomiţa.
Ratăm din nou ţinta BNR
Per ansamblu, preţurile mărfurilor, alimentelor şi serviciilor au crescut în septembrie 2012 cu 1,18% faţă de august, cu 5,33% faţă de luna septembrie din anul trecut şi cu 3,98% faţă de decembrie 2011. Ţinta de inflaţie pentru acest an fusese stabilită la 3% de către Banca Naţională a României (BNR), iar prognoza era estimată la 3,2%. Având în vedere evoluţiile de la începutul acestei toamne, dar mai ales tendinţele în care se înscriu scumpirile, este de aşteptat ca în acest an să ratăm atât ţinta, cât şi prognoza BNR.
Topul scumpirilor*
1. Cartofi 27,5%
2. Fasole 7,3%
3. Ouă 7,2%
4. Ulei 6%
5. Mălai 5,4%
Topul Ieftinirilor*
1. Bilete de avion 0,34%
2. Chirie 0,27%
3. Autoturisme 0,07%
3. Maşini de spălat 0,03%
5. Bere 0,02%
* În septembrie faţă de august 2012
Sursa: INS