Diverse

SANATATE | De ce dintii nostri sunt foarte sensibili?

Uneori sensibilitatea dentara apare nu doar la variatiile de temperaturi extreme, foarte cald sau foarte rece, sau la alimentele foarte dulci sau foarte acre, ci si spontan. Poate avea chiar un caracter acut, durerea necesitand administrarea de antiinflamatorii si analgezice.

Cauzele ce produc sensibilitatea dentara sunt:

Consumul de alimente la temperaturi extreme, foarte rece (inghetata, fulgi sau cuburi de gheata in bauturi, sau si mai rau mestecate in dinti) sau foarte cald (ceai, cafea, supa sau alte alimente fierbinti). Alternarea cald-rece este si mai grava, deoarece produce variatii volumetrice bruste la nivelul smaltului si fisuri intre prismele de smalt, soldate initial cu cu sensibilitate, ulterior cu un aspect inestetic si apoi cu carii dentare.

2 Consumul de alimente dure (dropsuri, covrigi tari), spartul in dinti al cuburilor de gheata, nucilor, alunelor sau fisticului in coaja, poate produce fisuri sau chiar fracturi ale smaltului si expunerea dentinei sau chiar a pulpei dintelui cu dureri mari in acest din urma caz. Fracturile dentare pot fi favorizate si de obturatii mari, voluminoase, care scad rezistenta mecanica a dintelui. In cazul fracturilor minore, o obturatie compozita rezolva situatia, insa in cazul expunerii pulpei dentare este necesara extirparea (scoaterea nervului) si tratamentul endodontic, urmat de protectia dintelui cu o coroana dentara pentru a evita fracturile dentare ulterioare.

3 Consumul frecvent de alimente acide (rosii, citrice, muraturi) sau bauturi acidulate (Coca-Cola, Pepsi-Cola sau derivatii lor, apa minerala, freshurile din citrice) prin atacul acid repetat pot produce demineralizarea smaltului si porozitatea acestuia, cu un aspect opac mult mai retentiv pentru placa bacteriana si tartru si favorizarea parodontopatiilor. De aceea la finalul mesei pentru neutralizarea aciditatii bucale se recomanda consumarea de branzeturi si clatirea gurii cu apa plata. Bine ar fi ca bauturile acidulate sa fie consumate cu paiul pentru a reduce contactul lor cu suprafetele dentare.

4 Clatirea exagerata cu ape de gura in dorinta unei respiratii proaspete sau a unei igiene bucale perfecte. Unele ape de gura au in componenta acizi sau alcooli ce pot demineraliza smaltul si produce sensibilitate, de aceea e bine sa folositi apele de gura recomandate de medic, conform prescriptiei.

5 Exagerarea cu albirea dentara, uneori fara consultul prealabil al medicului, cu produse usor accesibile si neacreditate de institutiile in drept. Folosirea exagerata de pasta de dinti sau geluri cu peoxizi pentru un alb imaculat al dintilor poate produce demineralizari si sensibilitate greu de suportat. Fluorizarile cu geluri speciale in gutiere si un tratament antiinflamator adecvat poate reduce in timp hiperstezia consecutiva albirilor dentare agresive.

6 Retractia gingivala, ca urmare a unei parodontopatii sau ocluzii neechilibrate in cazul inghesuirilor dentare sau lucrarilor protetice necorespunzatoare, lasa radacina descoperita. Aceasta este acoperita de cement, un tesut mai slab mineralizat decat smaltul care transmite mult mai usor terminatiilor nervoase ale dintelui excitatiile termice sau chimice, provocand sensibilitate dentara. Medicul curant va stabili in functie de caz tratamentul cel mai adecvat.

7 Periajul dentar agresiv cu periute de dinti dure poate produce nu doar retractia gingivala si descoperirea radcinilor, mai sensibile asa cum am aratat, ci si abraziunea in timp a smaltului. Utilizati periutele de dinti medii sau moi si tehnica indicata de medic sau asistentul de profilaxie. Ideale sunt periutele electrice cu senzori de presiune, care avertizeaza cand presiunea aplicata pe gingie este prea mare, in plus unele din ele au si cronometru pentru un periaj complet si eficient.

Procedurile stomatologice (detartrajul, slefuitul dintilor in vederea acoperirii de fatete sau coroane dentare, prepararea unor cavitati in vederea obturarii) pot de asemenea produce sensibilitate. De obicei medicul cunoaste consecintele manoperelor efectuate si daca are si date anamnestice complete despre pacient, va lua masuri de prevenire a acestora.

9 Bruxismul, obiceiul de a scrasnii dintii, uneori inconstient pe timpul noptii, poate produce abraziunea dintilor cu scaderea dimensiunii acestora si un aspect inestetic batranicios, precum si sensibilitate dentara prin expunerea dentinei la nivelul muchiei incizale/ocluzale. Se recomanda deconditionarea obiceiului vicios si purtarea de gutiere de protectie pe timpul noptii.

10 Caria dentara, aparuta ca urmare a obiceiurilor alimentare vicioase sau a unei igiene bucale precare, poate da sensibilitate dentara usoara la inceput, ca o jena la rece, dulce, acru, evoluand catre o durere atroce, iradiata “turbarea dintilor” care nu mai cedeaza la nici un analgezic. O alimentatie echilibrata, o igiena buco-dentara riguroasa si controalele perodice la stomatolog sunt solutia ideala pentru a nu cunoaste durerea cauzata de cariile dentare. In cazul aparitiei lor este bine sa fie tratate inca din stadiul incipient, cand este necesara doar o obturatie compozita sau incrustatie ceramica, pentru ca amanand apar complicatiile, durerea si va trebui scos nervul, tratamentul endodontic si acoperirea cu coroane dentare sau chiar extractia dintelui. Toate acestea presupun mai multe vizite la stomatolog si mai multe cheltuieli.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page