DIVERSE | Siropul care îți protejează plămânii
Dacă mai ții minte leacurile bunicilor pe care ți le făceau mai ales în lunile de tranzit, nu ezita să le pui în practică acum atât pentru tine cât și pentru copilul tău!
Una dintre legumele care se regăsesc pe tot parcursul anului este morcovul. Deși este cunoscut pentru culoarea sa portocalie, aceasta este dată de soiul din are aparține, astfel că dacă observi la supermarket morcovi albi, roșii, mov sau galbeni nu te sfii să îi cumperi, culoarea este dată de cantitatea de pigment ce o conține soiul respectiv.
Dacă te deranjează aspectul uscat al pielii, cel mai indicat ar fi să apelezi la uleiul de morcov , acesta este extrem de hidratant, putând fi folosit cu succes atât pe pielea bebelușului cât și în tratamentele cosmetice.
Ginsengul săracului
Datorită numărului mare de substanțe naturale cu efecte uimitoare asupra sănătății, morcovul și-a primit denumirea de „ginsengul săracului”, tocmai pentru că este la îndemâna oricui. Bogat în vitamine, minerale și cu o cantitate extrem de mică de grăsimi nesaturate.
Principala sa substanță, betacarotenul este responsabil de culoarea portocalie ce provine de la conținutul vitaminic A, acesta fiind cel mai puternic antoxidant, ce protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi.
Sunt o variantă ieftină și sănătoasă prin care să îți întărești sistemul imunitar și să menții în parametri optimi valoarea colesterolului rău și totodată fiind un aliat al siluetei.
Ne influențează morcovul vederea?
Sigur ai auzit și nu doar odată că dacă vei consuma această legumă te vei bucura de o vedere mai ageră. Din păcate o cantitate mare de morcovi consumată zilnic nu va vindeca afecțiuni precum miopia sau cataracte și nici nu previne apariția lor.
Însă cel mai probabil te vei confrunta cu o acrotenemie, adică o supradoză de morcovi și implicit o supradoză de betacaroten și vitamina A.
Astfel te vei confrunta cu modificări tegumentare la nivelul palmelor, tălpilor, a nasului sau eventual chiar și al genunchilor, deoarece cu cât primește o cantitate mai mare din această substanță cu atât o va depozita mai ușor.
Se recomandă a se consuma gătit
Chiar dacă un morcov crud între mese pare o gustare sănătoasă, ei devin mult mai buni atunci când îi consumi gătiți la abur sau fierți.
În privința aceasta, în 2002 un studiu a scos la iveală că morcovii gătiți au un conținut mai mare de betacaroten, și asta nu datorită faptului că ar crește cantitatea prin fierbere ci pentru că așa organismul poate asimila mai multă substanță din ei deoarece sunt mult mai ușor de digerat.
Siropul care îți curăță plămânii
Tot ce ai nevoie pentru a prepara acest sirop este să cumperi o jumătate de kilogram de morcovi și să ai la îndemână 3-4 linguri de miere de albine naturală și bineînțeles apă.
Spală bine morcovii și fierbe-i până când se înmoaie, apoi strecoară apa fără să o arunci și pasează-i.
Pasul doi este legat de mierea de albine ce trebuie adăugată în apa în care a fiert morcovul. Amestecă bine până se dizolvă, apoi adaugă piureul de morcovi.
În felul acesta ai obținut un veritabil sirop de tuse. Depozitează-l într-un loc răcoros și ia 3-4 lingurițe pe parcursul zilei. Rezultatele se vor vedea la finalul primei zile de administrare.