Incendiu

INCENDIU | O femeie din Durnesti a decedat dupa ce casa in care locuia a luat foc

Un incendiu izbucnit, luni seară, într-o locuinţă din comuna Durneşti, cel mai probabil din cauza unui coş de fum neprotejat termic, s-a soldat cu decesul proprietarei.

În data de 8 octombrie, în jurul orei 19.20, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a fost sesizat despre faptul că arde o locuinţă din comuna Durneşti. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje din cadrul Gărzilor de Intervenţie Truşeşti şi Ştefăneşti, cu două autospeciale cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. La sosirea gărzii de intervenţie, incendiul se manifesta atât în interiorul unei anexe, cât şi la o parte din acoperişul casei, lipită de anexă. Întrucât existau informaţii că proprietara nu a reuşit să iasă din clădire, pompierii au început căutările, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului. Din nefericire, Emilia P., în vârstă de 89 de ani, a fost descoperită decedată în interiorul anexei.

Incendiul a fost stins după aproape două ore.

În urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a stabilit că incendiul a izbucnit în anexa unde locuia proprietara, cel mai probabil din cauza unui coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile din care era construit acoperişul încăperii, iar flăcările s-au extins atât la bunurile din interior, cât şi la acoperişul casei, care era lipită de anexă.
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.

Cele mai multe evenimente ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele executate din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm . Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie să fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă.

Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page