ImportantLocal

LOCAL | Usturoiul de Copălău a devenit cunoscut la nivel internațional datorită aromei unice

În timp ce mulți oameni din întreaga lume evită să mănânce usturoi de teama mirosului neplăcut, românii apreciază în mod deosebit această plantă datorită locului unic pe care îl ocupă în farfuria, dar și în cultura românească.

BBC a dedicat un întreg articol în care justifică atracția românilor pentru usturoi. Potrivit britanicilor, totul începe în inima țării, pe drumurile încețoșate ale Transilvaniei, în castelele și fortărețele medievale devenite cunoscute datorită romanului lui Bram Stocker.

Deși Bram Stocker nu a pus vreodată piciorul în Transilvania, el a creat o lume fantastică care pare să fascineze o lume întreagă datorită vampirilor și strigoilor.

Deși romanul este unul de ficțiune, spiritele rele există de mult timp în folclorul est-european și de asemenea folosirea usturoiului pentru a lupta cu ele.

De-a lungul timpului, românii au folosit usturoiul, agățat de ușa de la intrare, pentru a goni spiritele rele, dar și pentru efectele lui asupra sănătății, pentru a vindeca răcelile.

Pe lângă folclor, usturoiul este des întâlnit în farfuriile românilor. Cel mai des este consumat sub forma mujdeiului, alături de pește, friptură sau pur și simplu pe pâine. „Mâncare nu are același gust fără usturoi”, afirmă Alexandru Pavelescu.

Autorul articolului a amintit de usturoiul din comuna Copălău, devenit cunoscut internațional datorită aromei unice. Acolo, mai mult de 40% dintre localnici cultivă usturoi.

Multe dintre preparatele alimentare preferate de români conțin usturoi, pe toate meniurile vom găsi usturoiul în România. Ciorba de burtă, ciorba rădăuțeană cu pui, dar și micii datorează gustul aromat usturoiului din compoziție.

Pe lângă faptul că este un ingredient esențial în bucătăria românilor, usturoiul este cunoscut și ca o plantă magică. Pe 29 noiembrie, în noaptea de Sfântul Andrei, mulți cred că usturoiul îi apără de strigoi. Românii îl agață la fereastră și la ușă pentru a se feri de spiritele rele.

De asemenea, usturoiul este considerat în România cel mai puternic antibiotic natural, cu proprietăți asemănătoare penicilinei. Bunicile și străbunicile au trasmis mai departe tradiția de a freca usturoi proaspăt pe pâinea prăjită, atât pentru gust, dar și pentru sănătate.

Toate tranzițiile importante în viață – nașterea, căsătoria și moartea – sunt acompaniate de un set de ritualuri păstrate chiar și de persoanele cu educație superioară. Usturoiul este laitmotivul din spatele tuturor”, spune Gabriela Solomon, cofondatoare My Secret Romania.

Nu înainte de a aminti de Festivalul anual al Usturoiului, de la Pasul Tihuța, articolul se încheie cu o concluzie cât se poate de adevărată :„ Indiferent dacă vampiri există sau nu în România, usturoiul cu siguranță există, în mâncare, pastile și folclor”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page