12 tablete ar fi suficiente pentru completarea laboratorului de matematică al Liceului Elie Radu, unitate de învăţământ al carui colectiv de cadre didactice face eforturi cu mult peste medie pentru a atrage elevii către şcoală şi educaţie. În faţa unor elevi ce se confruntă cu cele mai diverse probleme pe care societatea românească le-a creat în ultimii ani, dascălii trebuie să abordeze noi modalităţi de predare şi comunicare a noţiunilor. Un astfel de exemplu este proiectul implementat de Asociația „Institutul GeoGebra”, prin profesorul Beatrice Tiron, proiect prin care se doreşte amenajarea unui laborator de matematică. Conducerea liceului pune la dispoziție o sală de clasă dotată cu proiector şi mobilier corespunzător, iar profesorul, prin asociaţie, completează dotările şi vine cu bagajul de cunoştinţe ce trebuie predat. Concret este vorba despre integrarea noilor tehnologii virtuale în predarea efectivă a matematicii, manieră ce poate spori interesul elevilor pentru o disciplină ce creează multora probleme.
Trista realitate arată că un număr mare de elevi care învaţă la „Elie Radu” provine din familii defavorizate. Cu părinţii plecaţi în străinătate, navetişti, provenind din familii neintegrate social, sau la limita subzistenţei, tinerii înfruntă multe greutăţi pentru a frecventa şcoala. Cum, în multe cazuri, matematica nu este considerată un obiect uşor de învăţat şi nici prea atractiv, utilizarea noilor tehnologii în predarea efectivă a lecţiilor de matematică are darul de a motiva elevii să participe activ şi să înveţe cu plăcere. Din laboratorul de matematică în care se predau deja noile noţiuni de geogebră mai este nevoie de cel puţin câte o tabletă la 2 elevi, cu ajutorul cărora să se poată face aplicaţiile.
Geogebra se predă la „Elie Radu” graţie proiectului de parteneriat strategic Erasmus+, “Math Teachers’ Adventure of ICT Integration”, finanţat din fonduri europene pentru perioada 2015-2017, parteneri fiind două universităţi prestigioase din Linz şi Ankara. Reprezentanţi ai partenerilor se vor întruni pe 2 noiembrie la noi în judeţ, când botoşănenii şi-au propus să inaugureze noul cabinet de matematică. Speranţele organizatorilor se îndreaptă, însă, spre firmele cu potenţă financiară din Botoşani sau din alte colţuri ale ţării, pentru care donarea unor tablete ar însemna din punct de vedere material foarte puţin, dar ar fi o contribuţie importantă ce ar putea înfrumuseţa viaţa de liceeni a tinerilor de la „Elie Radu”.
Potenţialii sponsori sunt rugaţi să contacteze liceul botoşănean la numărul de telefon 0231514196 sau pe adresa de e-mail [email protected]. Aceştia vor fi invitaţi la inaugurarea laboratorului, putând vedea la faţa locului cum proiectele lor sociale ajung acolo unde este mai multă nevoie, adică pentru a îmbunătăţi condiţiile de educaţie.