Diverse

DIVERSE | Atenţie la toxinele din alimente!

Alimentaţia modernă abundă în substanţe chimice nocive pentru sănătate, cum sunt pesticidele, ierbicidele, îngrăşămintele chimice şi E-urile. Ele favorizează bolile de inimă, diabetul şi chiar cancerul, după cum au demonstrat-o studiile.

Mercurul din peşte

Din cauza poluării mărilor şi oceanelor, peştii pot acumula metil-mercur, o formă de mercur care devine toxic dacă este absorbit în organism în cantităţi mari. Doar peştii, algele şi scoicile care conţin cantităţi mari de mercur sunt periculoşi.

Substanţa toxică este nocivă îndeosebi pentru sistemul nervos al bebeluşilor şi al copiilor, dacă este consumat în aceste perioade şi în timpul sarcinii, de gravide.

Mercurul poate cauza la copii tulburări de învăţare, boli autoimune sau probleme cardiace. Simptomele otrăvirii cu mercur sunt dificultăţile de gândire sau de concentrare, frisoanele, oboseala, insomniile, căderea părului, durerile musculare şi articulare, problemele la mers şi senzaţia de amorţeală a degetelor mâinilor şi picioarelor.

-Cu cât peştii sunt mai bătrâni atunci când sunt prinşi, cu atât conţin mai mult mercur. Somonul, care este prins în jurul vârstei de 3 ani, are unele dintre cele mai scăzute niveluri de mercur. Alte opţiuni sănătoase sunt heringul şi sardinele.
-De evitat sunt tonul alb, peştele-sabie, macroul şi rechinul, care conţin cele mai mari niveluri de mercur.
-Femeile însărcinate sau cele care încearcă să rămână însărcinate ar trebui să evite aceste specii de peşte.

Bisfenolul A din PET-uri

O substanţă chimică folosită la fabricarea unor PET-uri şi a unor ambalaje alimentare, bisfenolul A sau, pe scurt, BPA, este asociată cu probleme de fertilitate, cu obezitate, cu diabet, cu afecţiuni cardiovasculare şi cu cancer de sân şi de prostată. Riscurile de îmbolnăvire sunt mari îndeosebi pentru sugari şi pentru copiii care intră în contact cu acest compus chimic.

În studiile realizate până acum se arată că acei copii care consumă zilnic feluri de mâncare la conservă sau alimente conservate (sucuri, fructe şi legume la conservă) pot ingera o doză de BPA suficient de mare pentru a avea efecte nocive. Iată ce strategii de siguranţă recomandă specialiștii nutriționiști:

-Evită recipientele ce au numărul 7 pe bază (pe fund) şi recipientele de plastic dur fără etichete

-Cumpără biberoane şi alte recipiente pentru copii fără BPA.
-Foloseşte în schimb recipiente din oţel inoxidabil sau din aluminiu.
-Încălzeşte mâncarea în recipiente de sticlă atunci când foloseşti cuptorul cu microunde.
-Caută alternative pentru mâncarea la conservă şi pentru răcoritoare.

Pesticidele din legume şi fructe

Multe dintre legumele şi din fructele comercializate în lume conţin pesticide şi ierbicide. Ingerate în cantităţi mari, ele pot afecta creierul şi fertilitatea, susţin specialiştii. Şi în acest caz, copiii sunt cei mai afectaţi de efectele nocive ale pesticidelor şi ierbicidelor.

Potrivit unor studii, ele le pot provoca deficit de atenţie şi chiar tulburări de dezvoltare similare autismului. Iată cum poţi ţine pesticidele şi ierbicidele departe de farfuria ta:

-Consumă alimente organice ori de câte ori este posibil.
-Poţi consuma fără teamă fructe şi legume cu coajă mai groasă, cum sunt bananele, portocalele şi avocado, pentru că au cantităţi mai scăzute de pesticide în comparaţie cu cele cu coaja mai subţire sau fără coajă, precum cartofii şi căpşunile.
-Mănâncă fructe şi legume din producţia locală. Ele au niveluri mai scăzute de pesticide, deoarece nu a trebuit să străbată un drum lung pentru a ajunge pe masa ta.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page