Diverse

DIVERSE | Alimente care ţin astmul sub control

Astmul şi dieta sunt strâns legate, anumite alimente putând ameliora sau, din contră, agrava simptomele bolii. De aceea, dacă ai şi tu o astfel de problemă, este bine să ştii ce este şi ce nu este indicat să mănânci.

Alergiile alimentare sunt unul dintre factorii declanşatori ai unei crize de astm. O astfel de criză poate dura de la câteva minute până la câteva zile şi se manifestă prin respiraţie şuierătoare şi dificilă, tuse şi, uneori, prin senzaţie de apăsare în piept, provocată de inflamarea bronhiilor.

Dacă sesizezi că aceste simptome se agravează după ce ai consumat anumite alimente, ar fi indicat să ţii un jurnal alimentar pentru a le putea evita pe viitor.

Legume şi verdeţuri la fiecare masă

Antioxidanţii ce se găsesc în fructe şi în legume precum caisele, morcovii, ardeii graşi roşii sau galbeni, citricele, soia şi spanacul protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi.

Aceştia sunt substanţe care se găsesc în aerul poluat şi în fumul de la ţigară şi care contribuie la slăbirea sistemului imunitar şi la apariţia reacţiilor inflamatoare.

Studiile au arătat că astmul poate fi prevenit şi prin consumul regulat de gulii, broccoli şi de cartofi dulci. Aceste legume sunt o sursă bogată de vitamina A şi C, deficitul acestora fiind asociat cu o creştere semnificativă a riscului de apariţie a afecţiunii.

Magneziul din smochine uşurează respiraţia

Unele studii demonstrează că persoanele cu un nivel scăzut de magneziu în organism sunt mai predispuse la astm.

Cercetătorii pun acest lucru pe seama faptului că magneziul are proprietatea de a relaxa căile respiratorii şi, implicit, de a uşura respiraţia. Poţi asimila acest mineral dacă vei consuma cât mai mult peşte, cereale integrale, legume verzi, seminţe de floarea-soarelui şi smochine uscate.

Peştele are efect antiinflamator

Acizii graşi omega-3 din peşte au efect antiinflamator. Astfel, pentru a preveni ori pentru a ţine sub control astmul, include în alimentaţie fructe de mare şi peşte gras precum: somon, macrou, hering sau sardele. Condiţia: nu trebuie să fii alergic la ele.

Cafeaua reduce severitatea crizelor

În timpul unei crize de astm poţi consuma două ceşti de cafea tare. Vei simţi o îmbunătăţire a respiraţiei în cel mult două ore, efectul durând până la şase ore. Nu apela la acest remediu dacă iei medicamente pentru dilatarea bronhiilor, deoarece combinaţia poate fi toxică.

Fereşte-te de aditivii alimentari!

Exclude din dietă alimentele ce conţin sulfiţi sau benzoaţi, deoarece aceştia pot agrava astmul. Astfel de conservanţi se găsesc în carnea pentru hamburgeri sau pentru cârnaţi, în dulceţuri şi în compoturi din comerţ, în legume procesate şi conservate.

Evită şi băuturile alcoolice, de tipul vinului sau berii, precum şi alimentele cu drojdie sau cu mucegai, cum ar fi pâinea sau unele brânzeturi.

Laptele de vacă, ouăle, unele tipuri de peşte sau de cereale, nucile şi alunele pot declanşa şi ele o reacţie alergică.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Cristina Spiroiu medic nutriţionist Spitalul Militar Central, Bucureşti

Alimentele care pot declanşa crizele de astm sunt: făina, laptele de vacă, ouăle, alimentele ce conţin mucegaiuri (brânzeturile, drojdia de bere) şi unii aditivi alimentari. Acizii graşi polinesaturaţi omega-3 par a avea un efect protector în astm, prin acţiunea lor antiinflamatoare.

Antioxidanţii naturali (vitamina C, betacarotenul, vitamina E, seleniul şi zincul) sunt foarte benefici datorită efectului lor de reducere a inflamaţiei bronşice. Magneziul se pare că reduce şi el prevalenţa astmului. Cafeina este şi ea utilă, deoarece este bronhodilatatoare şi contribuie la reducerea intensităţii atacului de astm.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page