RETETA | Zacuscă de pește
Ingrediente:
2 ½ kg macrou congelat
3 ½ kg gogoșari și ardei kapia, copți și curățați
1 kg ceapă
300 ml ulei
1 ½ l suc de roșii
2 l apă
200 ml oțet
5 foi de dafin
4 linguri cu zahăr/miere
sare
piper boabe
Mod de preparare:
Cureți peștele, îi tai capul și coada, îl pui la fiert în apă cu sare și cu oțet, îl desfaci în bucăți, îi elimini oasele, apoi îl tai mărunt.
Toci ceapa, gogoșarii și ardeii. Încingi uleiul, pui ceapa la călit, adaugi ardeii și gogoșarii, boabe de piper și foi de dafin, după gust. Ții pe foc 20 de minute, amestecând din când în când și stingi cu sucul de roșii. Fierbi la foc domol o oră până scade de jumate, iar uleiul se ridică la suprafață. Adaugi peștele și mai lași la foc molcom alte 40 de minute, iar cu 10 minute înainte adaugi zahărul sau mierea li potrivești gustul de sare și piper. După ce a scăzut bine, iar uleiul s-a ridicat deasupra pui zacusca în borcane sterilizate pe care le înfiletezi. Fierbi borcanele în apă 20 de minute și le lași să se răcească lent. Poți păstra zacusca și 2-3 ani.