DIVERSE | 10 motive pentru care societatea de asigurări îți poate refuza plata despăgubirii
Conform unui studiu realizat in primavara acestui an de catre compania MKOR Consulting, o pondere de 50% dintre romanii care au declarat ca urmeaza sa mearga in concediu pe timpul verii intentionau, de asemenea, sa foloseasca masina personala drept mijloc de transport, comparativ cu 28% care optau pentru avion, de exemplu. Astfel, putem spune ca nu putini sunt romanii care aleg masina personala ca mijloc de transport pentru vacanta de vara, iar, ca urmare, iunie si iulie sunt lunile din an in care au loc cele mai multe accidente pentru care se deschid dosare pentru politele CASCO.
Sigur, cand pleci in concediu, te gandesti numai la lucruri frumoase, dar nu poti ignora riscurile pe care le implica un drum lung facut cu masina. In acest context, incheierea unei polite de asigurare auto facultativa (CASCO) devine unul dintre elementele foarte importante in pregatirea masinii pentru drumul din vacanta de vara. Nu vrei ca la costul unei vacante sa se adauge si costul unei reparatii auto care poate fi insemnat. O analiza a datelor aferente portofoliului Gothaer, la solicitarea wall-street.ro, arata ca principalele cauze ale accidentelor solutionate prin politele CASCO incheiate de companie sunt:
- Pierderea controlului asupra volanului cauzata de distragerea atentiei. Nici nu e de mirare, daca te gandesti ce inseamna un drum lung cu copiii in masina sau cu mai multi prieteni galagiosi…
- Neacordare de prioritate. Uneori, condusul in orase pe care nu le cunosti poate fi o adevarata provocare.
- Avarierea autovehiculului asigurat de autori necunoscuti. Oricat de atent ai fi la alegerea locurilor de parcare, acesta e un risc ce se poate produce oricand.
Asadar, este bine ca orice sofer sa fie constient de responsabilitatea pe care o are atunci cand se urca la volan. Totusi, de foarte multe ori dauna produsa autovehicului ajunge sa nu fie despagubita, deseori din cauza soferului. Frecventa acestor situatii de nedespagubire este reflectata, de altfel, si in numarul mare de reclamatii pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le primeste de la asiguratii CASCO.
Calin Rangu, directorul directiei de Protectia Consumatorului din cadrul ASF, sublinia la finele lui ca 2016, “cele mai mari probleme si, implicit, cele mai multe petitii care vin la adresa Protectiei Consumatorilor din ASF se refera la plata partiala sau neplata despagubirilor. Circa 70% din petitii vin din zona de RCA, pana la 20% din CASCO, iar restul tipurilor de petitii (10-15%) se refera la problemele pe zona de asigurari de viata, asigurari de locuinte, etc.”
Iata, astfel, cele mai frecvente situatii in care dauna produsa autovehiculului asigurat CASCO nu este despagubita, potrivit specialistilor Gothaer:
- Soferul autovehiculului acoperit prin CASCO a condus sub influenta alcoolului sau a substantelor cu efect halucinogen si a fost implicat intr-un accident;
- Soferul a comis cu intentie infractiuni sau contraventii si incerca sa se sustraga de la controlul politiei;
- Se constata ca dauna a fost produsa inaintea incheierii politei de asigurare CASCO;
- Accidentul are loc in afara drumurilor publice (pe un drum forestier, pe o plaja etc.);
- Soferul a patruns voluntar intr-o zona inundata;
- Autovehiculului i-au fost facute reparatii executate de persoane neautorizate;
- Avariile au fost provocate de corpuri mobile din interiorul autovehicului, fara a avea loc o coliziune. Atentie, asadar, la asezarea bagajelor!
- Autovehiculul este condus de o persoana fara permis auto corespunzator respectivei categorii. Atentie cui imprumutati masina!
- In cazul utilizarii autovehiculului in situatii neconforme cu specificatiile constructorului referitoare la capacitatea maxima de incarcare, remorcare, precum si la capacitatea de trecere;
- Daca in timpul utilizarii autovehiculului pe un drum acoperit cu zapada/gheata/polei, acesta nu era echipat conform prevederilor legale cu anvelope de iarna si/sau lanturi antiderapante ori alte echipamente antiderapante omologate.
Sursa: http://www.wall-street.ro