Guvernul Mihai Tudose a adoptat pe repede-înainte o Ordonanţă de Urgenţă care aduce nenumărate modificări la codul de procedură fiscală, la doar câteva zile după lansarea în dezbatere publică. Motivul? Executivul s-a grăbit să-l adopte chiar în ultima zi a vacanței parlamentare.
Proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost publicat joia trecută în dezbatere publică și miercuri a primit deja votul favorabil al Executivului.
Pentru a se aplica, acesta mai are nevoie doar de publicarea în Monitorul Oficial, ceea ce se va întâmpla în zilele următoare.
Între timp, în Monitorul Oficial de joi, 31 august, a fost publicată OG nr. 25/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în care apar modificări fiscale valabile cu data de 3 septembrie.
– Modificări privind scutirea la plată pentru asigurările sociale aferente primelor de asigurare sau pentru abonamentele medicale.
Vor intra în vigoare începând cu data de 3 septembrie 2017. Primele de asigurare de sănătate privată, abonamentele medicale private sunt scutite de impozit, într-un plafon anual de 400 euro/persoană. Scutirea se acordă și când acestea sunt decontate de către angajator.
Noutatea introdusă de prezenta ordonanță constă în faptul că s-a reglementat scutirea și de la plata contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii, potrivit consultantului fiscal Adrian Bența.
– Modificări fiscale din domeniul impozitului pe profit, impozitului pe venitul din activități independente, impozitului pe reprezentanțe, astfel:
• cheltuielile reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate sunt deductibile limitat într-un procent de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate, la calculul impozitului pe profit;
• veniturile din activități independente, cu excepția drepturilor de autor, desfășurate în România, sunt considerate a fi realizate în România, indiferent dacă sunt încasate din străinătate sau din România;
• contribuabilii ce realizează venituri din alte surse pentru care impozitarea nu se realizează la sursă, vor depune declarație anuală de impozit pe venit, până pe data de 25 mai a anului următor;
• impozitul pe reprezentanță pentru un an fiscal este stabilit în lei, la suma de 18.000 lei/an. Acesta trebuie achitat la bugetul de stat până în ultima zi a lunii februarie pentru anul fiscal aferent. Dacă se înființează o reprezentanță în cursul exercițiului, aceasta are obligația să se înregistreze fiscal în maxim 30 de zile, dată până la care trebuie plătit impozitul. Toate acestea vor intra în vigoare cu data de 01 ianuarie 2018.