Important

ZIUA ADEVARULUI! Concluziile HORROR despre cea mai mare conspiratie din istorie impotriva suporterilor! The Sun si-a cerut SCUZE public dupa 23 de ani! VIDEO

Dupa 23 de ani, guvernul britanic face dreptate in privinta victimelor dezastrului de la Hillsborough si admite ca vina a apartinut autoritatilor.

A fost nevoie de 23 de ani pentru ca celor 96 de fani ai lui Liverpool care si-au pierdut viata in dezastrul de la Hillsborough sa li se faca dreptate si pentru ca familiile lor sa primeasca scuzele cuvenite. Raportul oficial al evenimentelor din 15 aprilie 1989 este clar: autoritatile si politia poarta in totalitate vina pentru cea mai mare tragedie petrecuta in Regatul Unit. Mai mult decat atat, politia a incercat sa-si mascheze incompetenta si a masluit dovezi pe care mai apoi le-a furnizat mass-mediei (The Sun) si zeci de persoane ar fi putut fi salvate daca, la doar 9 minute de la dezastru, autoritatile n-ar fi hotarat incetarea operatiunilor de salvare. (Citeste aici ce s-a intamplat pe 15 aprilie 1989)

Un rezumat al concluziilor raportului :

– Ancheta initiala este pusa la indoiala, dupa ce documentele arata ca 41 din cei 96 de morti puteau fi salvati.

– Politia si serviciile de urgenta au facut eforturi uriase pentru ca in ochii opiniei publice fanii sa fie vazuti ca vinovati

– Nu mai putin de 116 din totalul de 164 de declaratii ale politiei au fost rescrise pentru a fi scoase pasajele care nu puneau intr-o lumina favorabila fortele de ordine

– Politia a cerut probe de sange de la cei 96 de decedati, inclusiv de la copii, cu scopul de a le murdari reputatia

David Cameron, primul ministru al Marii Britanii, a tinut un discurs in fata Camerei Comunelor in care a prezentat public scuze familiilor celor 96 de fani morti pe stadionul din Sheffield. “Este drept pentru mine, astazi, ca prim-ministru, sa ofer scuze familiilor celor 96 pentru tot ce au suferit de-a lungul acestor 23 de ani. Intr-adevar, dovezile care ne sunt prezentate azi arata clar, in opinia mea, ca aceste familii au suferit o dubla-nedreptate. Nedreptatea evenimentelor ingrozitoare, esecul statului de a-i proteja pe cei dragi lor si asteptarea lipsita de justificare pentru a afla adevarul, pe de alta parte, nedreptatea denigrarii celor decedati, fiind invinovatiti pentru propria moarte. Astfel, in numele guvernului nostru si a intregii tari, imi pare nespus de rau ca aceasta dubla injustitie a ramas necorectata pentru atat de mult timp.”

De asemenea, Cameron a recunoscut public greselile si incompetenta autoritatilor vremii: “A existat o ancheta publica la acel moment condusa de Lord Justice Taylor ce a constatat, citez, “ca principala cauza a dezastrului a fost un esec al politiei in mentinerea controlului”. Exista noi dovezi cu privire la modul in care autoritatile au esuat. Exista noi documente care arata masura in care siguranta multumii de la Hillsborough a fost, citez, “compromisa la fiecare nivel”. La sol nu au reusit sa indeplineasca standardele minime si deficientele erau bine cunoscute. Capacitatea a fost in mod semnificativ supracalculata, barierele nu au reusit sa indeplineasca standardele de siguranta iar acolo a mai fost un incident la acelasi meci cu un an in urma. Raportul sustine principalele concluzii ale Raportului Taylor dar merge mai departe prin dezvaluirea pentru prima data a deficientelor de ambulanta si raspunsul serviciilor de urgenta. Planul de incident major nu a fost pe deplin pus in aplicare, incercarile de salvare au fost ingreunate de lipsa de conducere si coordonare. Si, semnificativ, noile documente de astazi arata ca exista o intarziere a serviciilor de urgenta atunci cand oamenii erau zdrobiti si ucisi.” Acum 23 de ani, la doar o zi de la tragicul eveniment, tabloidul britanic The Sun a deschis editia cu titlul “ADEVARUL” si a incercat sa arunce vina asupra victimelor: fanii au jefuit victimele sau fanii i-au batut pe paramedicii care incercau sa dea primul ajutor. Campania a continuat si in saptamanile urmatoare cu articole care ii invinovateasca pe fani si sa apere autoritatile.

Astazi, David Cameron, spune in final ADEVARUL despre evenimentele de la Hillsborough: “Familiile au crezut ca unele dintre autoritati au incercat sa creeze un cont complet injust de evenimente prin care sa dea vina pe fani pentru ceea ce s-a intamplat. Si familiile au avut dreptate. Probe din raportul de astazi includ informari catre mass-media si incercari ale politiei de a schimba inregistrarea evenimentelor. In media, mai multe ziare au raportat acuzatii false privind fani beti si violenti care au furat de la victime. “The Sun” a raportat in mod senzational aceste afirmatii sub titlul “ADEVARUL”. Acest lucru a fost in mod clar gresit si a cauzat o jignire imensa, neplacere si durere.” Redactorul-sef de atunci al The Sun, Kelvin MacKenzie, isi cere si el astazi scuze: “Ar fi fost mult mai corect sa scriu “MINCIUNILE” in loc de “ADEVARUL”. 

The Sun se deschide astazi cu titlul “The Real Truth”, impreuna cu scuze publice pe prima pagina, ca replica la articolul mincinos din urma cu 23 de ani, intitulat “The Truth”.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page