Au fost facute o serie de modificari in ceea ce priveste implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. Propunerile au fost facute pornind de la o serie de dificultati constatate din experienta de pâna acum în derularea programului si care tin de activitatea unor autoritati ale statului de care depinde bunul mers al proiectelor finantate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.
Propunerile de modificari legislative si procedurale incluse vizeaza sfera de competenta a Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) respectiv a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si Garzii Nationale de Mediu.
Astfel, se propune ca in cadrul procedurilor de achizitii publice, comunicarea rezultatului evaluarii ofertelor de proiecte sa se faca într-o singura etapa – cea finala, cu posibilitatea de contestare doar în cadrul acestei etape.
Totodata, se propune infiintarea unui compartiment pentru analiza ex-ante a documentatiei aferente achizitiilor publice si analizarea tuturor proiectelor printr-un mecanism stabilit de comun acord cu Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, care sa asigure emiterea documentului “clasificarea notificarii” în termen cât mai rapid, precum si scurtarea tuturor celorlalte termene administrative de emitere a documentelor specifice.
“Emiterea unui act normativ prin care garantia aferenta avansurilor beneficiarilor publici sa fie asigurata de catre Ministerul Finantelor Publice. Se propune si crearea posibilitatii de plata esalonata a comisioanelor percepute de institutiile financiare care emit scrisori de garantie bancara”, dupa cum au precizat reprezentantii Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
One Comment