Local

LOCAL | Tabăra Internaţională de pictură „Time 4Mihai Eminescu”, la Ipotești

In perioada 18 – 28 Iulie 2017 se va desfăsura la Ipotesti, Tabăra Internaţională de pictură „Time 4Mihai Eminescu”. Pictori din România, Ucraina, Republica Moldova, Bulgaria, Slovenia, Germania, Italia şi Indonezia vor participa la acest eveniment de promovare culturală a Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu.

Evenimentul este construit ca o extensie a proiectului „Colors of Bucovina” (2009),  prin care au început caravanele UNESCO de educaţie pentru patrimoniu  a populaţiei aflate în vecinătatea siturilor culturale introduse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sub denumirea „Biserici Pictate  din Nordul Moldovei”. Participanţii la proiect vor parcurge şi în acest an traseul din Bucovina, legându-l de locaţia finală unde se vor ţine atelierele de creaţie – Memorialul Mihai Eminescu din Ipotesti. Astfel, Ipoteştiul este introdus în ruta culturală parcursă de regulă doar în Bucovina, eforturile de a populariza Memorialul au dat roade în ultimii 5 ani de proiecte, astfel devine un punct de legătură culturală pentru turiştii străini, interesaţi de rute culturale a siturilor UNESCO. Artiştii străini participanţi la proiect popularizează traseele culturale în ţările lor de origine, şi spre surprinderea noastră revin însoţiţi de prieteni în România.

Activitatea educaţională din acest an în rândul celor ce se află în preajma siturilor UNESCO din Bucovina se va desfăşura în data de 21iulie la Probota începând cu ora 11.00, în curtea mănăstirii şi în data de 24 iulie la Pătrăuti. Copii, tineri şi părinţii- cu toţii sunt invitaţi să asculte o lecţie de istorie văzută prin imagini ilustrate de pictori veniţi din toate ţările lumii.

Picturi, fotografii şi materiale informative vor fi prezentate în data de 25 iulie, la ora 11.00, în muzeul Memorialului Ipotesti .

Proiectul este realizat de Memorialul Ipotesti. şi  Asociaţia Art&Heritage în parteneriat cu  Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti.

Coordonatorii conferinţelor de documentare sunt Părintele Dr.Gabriel Herea, Curator Sit UNESCO Pătrăuţi, Dr.Prof.Tereza Sinigalia, istoric de artă.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page