Sanatate

SANATATE | Simptomele celor mai frecvente boli de oase

Oasele, țesut viu ce are rol de susținere, apărare și coordonare a organismului uman, are capacitatea de a se regenera, însă după o anumită vârstă organismul pierde mai mult țeșut osos decât poate produce. În felul acesta apar bolile de oase.

Oasele sunt un element esențial al organismului uman, iar când apar dezechilibre la nivelul masei osoase întreg corpul are de suferit. Astfel că pot apărea fracturile, imposibilitatea de deplasare sau de a te descurca pe cont propriu.

Important este faptul că boala oaselor fragile poate fi prevenită!

Dintre cele mai comune afecțiuni ale oaselor fac parte atât osteoporoza cât și boala Paget.

Din ce cauză apar bolile de oase

Cauzele sunt variate, pot fi datorite contactării anumitor virusuri, din cauze genetice sau pentru că masa musculară nu este suficient de dezvoltată pentru a susține masa osoasă.

Din păcate, semnele ce anunță o problemă la nivelul masei osoase sunt variate și diferie de la om la om, însă este important să le identifici și la primul semnal să mergi la medicul specialist.

Află dacă osteoporoza poate afecta mai mulți membri ai familiei AICI

Boala Paget

Această afecțiune are o evoluție destul de îndelungată caracterizată prin creșterea anormală a oaselor. Practic țesutul osos pe măsură ce este distrus și absorbit de corp este înlocuit continuu prin reconstrucție osoasă. Pentru a face față ritmului de distrugere osoasă organismul va accelera procesul de reconstrucție, astfel noua masă osoasă creată de către organism va fi mult mai fragilă și mai slabă, predispusă la fracturi.

Potrivit jurnaliștilor de la site-ul mayoclinic.com, această afecțiune se regăsește în cele mai multe cazuri la pacienții cu vârste peste 50 de ani și adesea nu prezintă simptome.

Dacă te confrunți cu dureri de oase, deformări, afecțiuni ale cartilajelor și fracturi frecvente consultă un medic specialist care pe baza unei radiografii poate să pună diagnosticul corect al afecțiunii.

Osteoporoza

Boală a oaselor ce se caracterizează prin reducerea densității osoase, ce predispune osul al fracturi în urma unui traumatism de intensitate mică sau chiar și în lipsa acestuia.

Nici în cazul acestei afecțiuni simptomele nu sunt evidente, iar diagnosticul se poate pune pe baza unui test al densității minerale ale oaselor.

Ce este osteogeneza imperfectă

Cauza slăbirii și fracturării cu ușurință a oaselor, ce poate fi provocată de o simplă tuse sau un strănut. În plus, această afecțiune este responsabilă de pierderea auzului, slăbirea musculaturii sau chiar probleme dentare.

Este important de precizat faptul că fiecare afecțiun se manifestă diferit de la individ la individ, astfel că pot apărea modificări ale formei osoase, la nivel ocular în ceea ce privește albul ochiului, la nivelul coloanei sau chiar probleme de respirație.

Această afecțiune nu poate fi diagnosticată doar cu o simplă analiză sau un test, pentru a pune acest diagnostic este necesar un examen radiologic, fizic și investigarea istoricului familial.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page