În Legea poliției locale nr. 155/2010, circulația pe drumurile publice este unul dintre principalele domenii unde poliția locală are atribuții. Numai că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) nu a preluat prevederile din primul act și nu prevede că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației ar putea să constate contravențiile rutiere și să aplice sancțiuni.
De aceea, la Senat, a fost înregistrat recent un proiect de act care vizează modificarea Codului rutier în acest sens. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice va putea se să aplice abia după ce este votată în ambele Camere ale Parlamentului, aprobată prin decret de către șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.
“Îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice se fac de către poliția rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române precum și de către polițistul local cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice, care au obligația să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora“, scrie în propunerea legislativă.
Totuși, nu peste tot unde e menționat polițistul rutier va fi menționat și cel de la poliția locală. Atribuțiile polițistului local ce vor fi introduse în Codul rutier vor fi doar în strică legătură cu respectarea regulilor de circulație. Spre exemplu, șoferii vor fi obligați să respecte indicațiile polițistului local, la fel ca în cazul polițistului rutier, să-i dea acestuia documentele cerute (permis, acte de înmatriculare etc.) și informațiile necesare.
“Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau polițistul local cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră”, potrivit documentului aflat în proces legislativ.
Așadar, șoferii nu vor mai putea contesta amenzile primite de la poliția locală, odată ce proiectul va intra în vigoare. De altfel, la începutul acestui an, Avocatul Poporului a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție, cerând lămurirea chestiunii dacă polițiștii locali au sau nu dreptul să constate contravențiile din domeniul rutier și să aplice sancțiunile legale (actul de sesizare poate fi consultat aici). Curtea este așteptată să dea un răspuns chiar în decursul acestei luni, curmând în acest fel practicile diferite ale instanțelor de judecată, care au interpretat în mai multe feluri chestiunea.
Atenție! Propunerea legislativă nu se aplică la acest moment. Pentru a putea intra în vigoare, aceasta trebuie să treacă de vot în ambele Camere ale Parlamentului, să fie aprobată prin decret de către președintele României și publicată apoi în Monitorul Oficial.
Sursa: http://www.avocatnet.ro
One Comment