ImportantLocal

LOCAL | Ministrul agriculturii a verificat stadiul reabilitării sistemelor de irigaţii. FOTO & VIDEO!

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a verificat astăzi şi staţia de pompare pentru irigaţii de la Manoleasa, abandonată de câţiva ani şi care în prezent este în reabilitare.

În urmă cu un deceniu şi jumătate, staţia era funcţională şi se irigau aproape 15.000 de hectare de pe malul Prutului. Între timp, s-a decis redeschiderea ei şi s-au alocat banii necesari. Cele patru pompe sunt în reparaţii, iar constructorul a dat asigurări că până la sfârşitul lunii iunie vor fi puse în funcţiune două dintre ele, care vor trimite apă în canalele de irigaţii care au fost acoperite de vegetaţie. Următoarele două vor fi puse în funcţiune până pe 20-25 iulie.

Funcţionarea staţiei este cu atît mai necesar cu cât întreaga zonă a fost calamitată în urma secetei din anii anteriori.

Canalele de irigaţii sunt în proces de decolmatare, iar cheltuielile sunt suportate de fermierii din zonă constituiţi într-o asociaţie care va intra în curând în legalitate- în sensul documentaţiilor necesare.

Canalul de la Manoleasa are o lungime de 3,5 km şi va deservi o suprafaţă de 1.500 de hectare de teren. Lucrările au început în urmă cu 14 zile şi se vor finaliza în maxim 2 săptămâni.


“Irigăm în jur de 150 de hectare cu bani proprii, dar având în vedere că se curăţă canalele iar noi am constituit organizaţia, vom iriga în jur de 800 de hectare şi ne vor ajuta foarte mult staţiile de repompare care se vor pune în funcţiune. După decolmatarea canalelor, se vor face lucrări de etanşeizare şi vom demara irigaţiile pe suprafeţele respective. Până acum am investit 200.000 de euro prin credite dar de acum, prin organizaţie, vom accesa fonduri europene şi va fi mai uşor”, a 
spus Iurie Pleşca, un fermier din zona Manoleasa.

Ministrul agriculturii a insistat pe necesitatea dezvoltării sistemelor de irigaţii în întreaga ţară, unde, conform Programului de Guvernare, până în anul 2020 vor fi în acest an vor fi udate 2 milioane de hectare de teren cu ajutorul sistemelor reabilitate.

 “Noi, până la sfârșitul anului 2020, vrem să realizăm cele două milioane hectare reabilitate. Iată șantierul țării! Țara este în lucru. S-au deschis șantiere, iată aici puteți observa și v-aș ruga să vedeți ce a însemnat abandonul acestor lucrări hidroameliorative. (…) Practic, le scoatem din pământ și le punem în funcțiune pentru a iriga țara. E păcat, că avem sursa de apă. Avem fermieri destoinici, care practică o tehnologie la nivel înalt și nu au apă”, a spus ministrul Daea.

Sursele de apă și canalele de irigații vor fi puse gratuit la dispoziția fermierilor, însă aceștia au obligația de a achiziționa sistemele de udare, fie cu fonduri proprii, fie în baza unor proiecte cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Mai mult, fermierii trebuie să se asocieze pentru a putea obține mai ușor fonduri în acest scop.

Guvernul dă bani pentru treaba aceasta. Faceți asociațiile că să putem lua și banii prin PNDR pe fonduri europene ca să facem treabă. Pentru mine nu există minut de liniște până când țara se conectează la resursele de apă pe care le are”, a mi spus Petre Daea.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page