SANATATE | Coada-șoricelului, leacul bolilor intestinale
Dacă îți place să stai în natură, să te încarci cu energia ei și să folosești puterea plantelor medicinale pentru a trata diferite probleme de sănătate, atunci sigur trebuie să afli mai multe despre coada-șoricelului.
Este numită și „regina plantelor medicinale”, această apreciere având legătură cu numeroasele beneficii pe care le are în ceea ce privește tratarea multor probleme de sănătate.
Florile acesteia sunt albe și emană un miros ușor înțepător. Este bogată în uleiuri volatile, azulenă, achileină, acid formic, acid valerianic, precum și în substanțe cu efect antibiotic. Tratamentul cu remedii din coada-şoricelului este benefic în cazul tulburărilor digestive, de exemplu, în colicile abdominale, enterite, enterocolite, în diaree dar și ca tratament al hemoroizilor , iar lista nu se oprește aici.
Tratează indigestia
Dacă suferi de indigestie, poți încerca tinctura din coada-șoricelului asociată cu cea de anghinare (folosite în proporții egale). Pentru a prepara tinctura de coada-șoricelului: ai nevoie de 20 de linguri de plantă și de 2 căni cu alcool alimentar de 70 de grade. Pune pulberea într-un borcan și toarnă peste ea alcoolul, după care se închide capacul ermetic. S
e lasă la macerat 14 zile, apoi se strecoară, turnându-se în sticluțe de culoare închisă. În cazul tincturii de anghinare, este nevoie de 20 de linguri de pulbere de anghinare uscată și de două căni de alcool alimentar de 50 de grade. Pune pulberea într-un borcan și toarnă pestea ea alcoolul, apoi închide capacul ermetic. Se lasă la macerat 12 zile, apoi se strecoară, turnându-se în sticluțe de culoare închisă.
Ambele plante îmbunătățesc digestia, cresc secreția sucurilor gastrice, reduc starea de greață sau pierderea poftei de mâncare. Înainte cu 10 minute de luarea meselor principale ale zilei, se ia 1 linguriță din această soluție și se diluează în jumătate de cană cu apă.
Calmează spasmele digestive
Specialiștii în fitoterapie spun că această plantă, datorită compoziției bogate în substanțe amare și flavonoizi, ajută la reducerea inflamației din intestine, are rol de cicatrizant al țesuturilor afectate și elimină spasmele de la nivelul tractului digestiv. Se beau 2-3 căni pe zi de infuzie de coada-șoricelului, care se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită. Specialiștii recomandă să faci o cură de o lună.
Protector hepatic
Sucul proaspăt din tulpină și flori de coada-șoricelului este indicat și pentru protecția oferită ficatului. Se bea în fiecare zi, într-o cură de 2 luni, 50-60 ml de suc de coada șoricelului. Mod de preparare: ai nevoie de 50 g de coada-șoricelului (tulpină și flori) și de 50 ml apă distilată. Adăugă-le în blender și lasă-le până se vor amesteca bine. Strecoară conținutul și bea sucul rămas.
Alte beneficii ale plantei
Coada-șoricelului este folosită ca remediu în reglarea menstruației și în diminuarea hemoragiilor menstruale. În astfel de neplăceri, se administrează infuzia de ceai de coada-șoricelului (2 lingurițe cu vârf de plantă la 500 ml de apă. Se beau 2-3 căni pe zi).Planta ajută și în tratarea migrenelor, răcelilor, bronșitelor, durerilor reumatice și a osteoporozei. Fitoterapeuții susțin că poate preveni cancerul de col uterin. În cazul acestei boli se bea ceai de coada-șoricelului sub formă de infuzie.
Ingrediente și mod de preparare: 2 linguri de flori proaspete şi mărunţite, la 500 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară. Se bea întreaga cantitate de ceai călduţ, în 4-5 reprize pe zi;
Știai că…
…există o legendă potrivit căreia Ahile a fost îmbăiat la naştere de mama sa într-o infuzie de coada-şoricelului pentru a deveni invincibil, călcâiul fiind singurul care a rămas neudat?
…planta se mai numește și iarba oilor, brădățel sau sorocină?
Contraindicații
Remediile pe bază de coada-șoricelului nu sunt indicate femeilor însărcinate și nici celor care alăptează. Cei care sunt alergici la plante din familia Asteraceae nu trebuie să utilizeze această plantă pentru că pot avea dermatite de contact și probleme ale aparatului respirator.
Sursa: www.clicksanatate.ro