Diverse

DIVERSE | Ce nu știai că poți trata cu scorțișoară

Scorțișoara, acest condiment aparent banal, care se găsește în orice bucătărie, este în realitate un medicament formidabil, cu o gamă largă de aplicații. Mai mult decât atât, scorțișoara este o plantă sacră, menționată în Biblie, fiind folosită ca ingredient la prepararea Sfântului și Marelui Mir.

Scorțișoara, sub formă de diferite preparate fitofarmaceutice, este folosită ca remediu naturist în tratarea unor afecțiuni precum: răceli, bronșite, gripă, insomnie, afecțiuni digestive, gingivită, probleme ale pielii, memorie sau suprasolicitări nervoase datorate stresului. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva tratamente naturiste cu scorțișoară.

Te scapă de bătături

Antioxidanții din scorțișoară, combinați cu alte ingrediente cunoscute pentru proprietățile lor curative, revitalizează pielea crăpată și bătătorită a picioarelor. Astfel, amestecați sucul stors din 5 lămâi cu o lingură de ulei de măsline, un sfert de cană de lapte integral, o jumătate de cană de apă și două linguri de scorțișoară, apoi țineti picioarele timp de 15 minute în amestecul ce îți va reda frumusețea pielii tălpilor.

Diabet

În acest caz, scorțișoara are o triplă afecțiune: scade direct nivelul zahărului din sânge, stimulează și reglează secreția de insulină a pancreasului și crește receptivitatea organismului la insulină. Mai multe studii au demonstrat că administrarea a 3-6 grame de pulbere de scorțișoară pe zi poate scădea glicemia cu 18-29%, iar efectele antidiabetice se mențin până la 2-3 săptămâni de la încheierea tratamentului. La pacienții cu diabet de tip 2, tratamentul cu scorțișoară ajută la reducerea dozelor de insulină și previne complicațiile neplăcute ale diabetului.

Ajută memoria

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Wheeling Jesuit din Statele Unite, persoanele care au mestecat gumă cu extract de scorțișoară au avut rezultate mai bune la testele de memorie. Alte studii realizate în Israel, în 2011, au arătat că administrarea zilnică de scorțișoară combate procesele degenerative de la nivelul creierului și ajută la păstrarea funcțiilor cognitive intacte până la vârste înaintate.

Ameliorează tusea uscată

Scorțișoara este un remediu excelent împotriva tusei uscate. Dizolvați câteva bețișoare de scorțișoară într-o cană cu apă, timp de câteva ore, după care beți conținutul. Substanța obținută în urma acestui procedeu calmează și protejează gâtul iritat.

Mai puține kilograme

Condimentul reglează cantitatea de sânge din organism și calmează senzația de foame. O cană de ceai rece de scorțișoară băut chiar înainte de fiecare masă ne scade apetitul, astfel că vom consuma mai puțină mâncare. De asemenea, scorțișoara reduce pofta de dulce.

Totodată, se poate administra un gram de pulbere de scorțișoară după fiecare masă – reglează activitatea pancreasului și glicemia, prelungește starea de sațietate, arde grăsimile și previne formarea țesutului adipos.

Aliat al sistemului digestiv

Un gram de pulbere de scorțișoară administrat înainte de fiecare masă acționează ca un tonic pentru digestie, fiind recomandat în gastritele hiper- și hipoacide. De asemenea, acest remediu este util în combaterea indigestiei și a anorexiei nervoase.

În combinație cu o linguriță de miere, remediul ajută la eliminarea balonării și tratează o mare parte din simptomele sindromului de colon iritabil.

Combate anxietatea și stresul

Atât aromatizarea locuinței cu ulei volatil de scorțișoară, cât și administrarea internă a acestei plante are efecte pozitive asupra stării de spirit. La nivelul emoțiilor, scorțișoara induce starea de bine, de optimism și de calm, în timp ce la nivel mental sporește creativitatea și concentrarea. Scorțișoara este un excelent remediu pentru combaterea depresiei și funcționează ca un bun afrodisiac atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Elimină respirația urât mirositoare

Dimineața, se bea o jumătate de cană de ceai rece de scorțișoară, în timp ce cealaltă jumătate se folosește pentru gargară și clătirea gurii. Condimentul reglează activitatea gastrică și distruge anumiți microbi de la nivelul stomacului care produc mirosul urât.

Remediu excelent pentru acnee

Scorțișoara are un puternic efect antiseptic și stimulează circulația sangvină de la nivelul pielii, fiind un excelent remediu pentru tenul acneic, dar și pentru rejuvenarea ei. Împotriva acneei, se amestecă trei lingurițe de miere cu o linguriță de pudră de scorțișoară și se aplică pasta pe tenul afectat și perfect curățat înainte. Pasta se aplică seara, înainte de culcare, și se lasă să acționeze până dimineața, când se îndepărtează cu apă călduță. Coșurile și infecția de la nivelul pielii dispar după două săptămâni de aplicare zilnică a tratamentului.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page