RETETA | Supă de cod
Ingrediente:
600 g cod proaspăt
1 ceapă albă,
2 morcovi mici
2 tije de ţelină (frunzele interioare de un verde pal trebuie păstrate)
2 căţei de usturoi
1 legătură de pătrunjel
ulei de măsline
1 ardei roşu mic
800 g roşii potrivite (de la conservă sau proaspete)
425 ml supă de pui
sare grunjoasă
piper negru măcinat
zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Dacă foloseşti cod proaspăt, lasă-l la sărat cu o cantitate generoasă de sare grunjoasă, peste noapte, şi clăteşte-l înainte de a-l găti.
Toci ceapa, morcovii, ţelina, usturoiul şi pătrunjelul. Încingi puţin ulei de măsline într-o cratiţă, adaugi legumele tocate, pătrunjelul (tulpinile) şi ardeiul iute uscat şi tocat. Le înăbuşeşti cu capacul întredeschis între 15 şi 20 de minute până se înmoaie, dar nu trebuie să se călească prea tare sau să capete o culoare maro. Adaugi roşiile proaspete sau de la conservă, tăiate, şi fierbi la foc mic 10 minute, apoi adaugi supa de pui şi fierbi până când dă în clocot.
Bucăţile mai mari de roşii le rupi sau le mărunţeşti cu o lingură de lemn şi adaugi bucăţile sărate de cod în supa fierbinte. Fierbi la foc mic 15 minute, până când vezi că s-a fiert carnea de cod şi se desface uşor atunci când o înţepi cu furculiţa. Dacă e cazul, alegi bucăţile de pieliţă care s-au desprins de pe cod. Amesteci uşor supa, guşti şi condimentezi cu piper, sare (dacă mai este nevoie) şi puţină zeamă de lămâie.
Toci frunzele de pătrunjel şi frunzele de ţelină şi le presari în supă. Stropeşti cu o cantitate generoasă de ulei de măsline.
Sursa + foto: www.jamieoliver.com