RETETA ZILEI | Budincă de vită cu bere şi păstârnac
Ingrediente
1 ceapă mare, tocată
100g de bacon sau costiţă afumată, fără os, tăiat bucăţele
2 linguri ulei de măsline
500g carne de vită pentru tocăniţă, tăiată cubuleţe
2 linguri de făină
3 rădăcini de păstârnac, tăiate cubuleţe
500ml de bere brună
300ml supă de vită
2 linguri gem de merişoare sau de coacăze roşii
4 fire de cimbru
salată, pentru servit (opţional)
PENTRU ALUAT
unt, pentru uns
300g de făină amestecată cu 2 linguriţe
praf de copt, plus extra făină pentru presărat
2 linguriţe de muştar pudră
140g de seu, fărâmiţat (sau de unt rece, tăiat cubuleţe)
Mod de preparare
Se încinge o cratiţă, în care se prăjesc ceapa şi baconul timp de 5 minute, până devin aurii. Se scot cu o spumieră şi se pun deoparte. Se toarnă uleiul, se presară carnea cu făină, apoi se rumeneşte pe toate părţile, la foc mare.
Se adaugă păstârnacul, berea, supa, gemul, cimbrul şi ceapa amestecată cu bacon. Se pune capacul şi se lasă la fiert o oră şi jumătate, până se înmoaie carnea.
Se unge cu unt un castron termorezistent, cu o capacitate de 1,5 litri. Pentru aluat, se amestecă toate ingredientele cu o jumătate de linguriţă de sare. Se adaugă destulă apă rece (cam 150ml) cât să se obţină o cocă moale.
Se ia un sfert şi se pune deoparte. Pe o suprafaţă presărată cu făină se întinde aluatul rămas sub formă de disc, destul de mare cât să acopere suprafaţa castronului.
Se tapetează castronul cu aluat (ar trebui să rămână o bordură de 1cm care atârnă) şi se presează pe margini. Se întinde şi restul de aluat sub formă de disc, destul de mare cât să acopere gura castronului.
Se toarnă lichidul în care a fiert carnea într-o crăticioară. Se scot firele de cimbru. Cu o lingură, se pune umplutura în formă şi se toarnă deasupra 100ml de lichid (din crăticioară). Se aduc spre interior marginile aluatului şi se ung cu apă. Se aşază deasupra discul de aluat, ca un capac, şi se presează bine pe margini.
Se unge cu unt o hârtie de copt, se face un pliu în mijloc şi se aşază (cu partea unsă în jos) peste aluat. Se acoperă cu o bucată de folie de aluminiu (cu un pliu în mijloc) şi se leagă marginile cu sfoară, formând şi o toartă, ca să fie mai uşor de transportat.
Se pune un suport sau o formă de decupat biscuiţi din metal pe fundul unei oale adânci, în care încape forma de budincă. Se umple pe jumătate cu apă şi se aduce la punctul de fierbere. Se aşază forma înăuntru, se pune capacul şi se lasă la fiert 2 ore (se mai adaugă apă clocotită pe parcurs, dacă e necesar).
Se dă în clocot lichidul în care a fiert carnea şi se lasă pe foc până capătă o consistenţă vâscoasă, de sos. Se ridică forma cu grijă din oală. Se trece un cuţit între marginile formei şi aluat, apoi se răstoarnă budinca. Se serveşte cu sos şi cu salată, dacă îţi place.
POFTA BUNA!
goodfood.ro