LOCAL | Ziua Mondială a Scriitorilor marcată la Memorialul Ipoteşti. FOTO!
Data de 3 martie, este marcată, în întreaga lume, ca Ziua Mondială a Scriitorilor şi celebrează rolul pe care îl are literatura în dezvoltarea societăţii umane, în oricare colţ al globului, prin libertatea cuvântului.
Evenimentul a fost marcat la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu” prin activităţi culturale la care au participat elevi şi scriitori.
Elevii din cadrul Clubului de lectură Cărticica de seară- din Ipoteşti au purtat dialoguri poetice cu scriitorul Vasile Iftime şi au lecturat din creaţiile lor literare.
Tot astăzi a fost prezentată Antologia de creaţie literară a elevilor din România Cavalcada anotimpurilor, editată de Societatea Culturală Apollon, Bucureşti. Ulterior, Iulian Olariu, membru al Clubului de lectură, a susşţinut un recital din propriile creaţii publicate in antologie.
Tot astăzi a fost deschisă expoziţia de facsimile din colecţia de specialitate a Bibliotecii Naţionale de Poezie Mihai Eminescu.
Până miercuri la Ipoteşti poate fi admirată o parte din colecţia de facsimile ale manuscriselor eminesciene (originalele se află la Biblioteca Academiei Române).
Poezii, piese de teatru, corespondenţă şi alte documente extrem de valoroase din patrimoniul Memorialului Ipoteşti care pot fi cercetate doar la cerere sunt expuse la vedere şi pot fi răsfoite de orice turist care ajunge acasă la Eminescu.
“Paleta este largă, de la scrisorile adresate părinţilor la scrisorile adresate Veronicăi Micle, la piese de teatru, la poezii, inclusiv variante ale poemului Luceafărul, rapoarte de revizor şcolar, de direcror al bibliotecii centrale Universitare, cam tot ceea ce a însemnat scrisul lui Eminescu. Ştim că la Academie există 42 de manuscrise în original, noi avem cîteva facsimile pe care dorim să le arătăm publiciului” a spus muzeograful Mihaela Aniţului.
Sărbătorită din 1986, Ziua Mondială a Scriitorilor a fost propusă de Congresul Internaţional al PEN Club. Fondată în 1921, la Londra, organizaţia PEN Club Internaţional – acronimul de la „Poets, Essayists si Novelists” (Poeţi, eseişti şi novelişti) – este o asociaţie care include scriitori ai tuturor genurilor literare, de la jurnalişti şi traducători până la istorici, şi are drept scop promovarea prieteniei şi a sprijinului între scriitorii din toată lumea.
În prezent, PEN Club International are filiale în peste 130 de ţări şi este cea mai mare organizaţie literară din lume, una dintre principalele sale preocupări fiind lupta pentru libertatea de expresie. PEN Clubul Român a fost înfiinţat în 1923, printre iniţiatori fiind şi Liviu Rebreanu, iar printre membri, de-a lungul timpului, s-au numărat Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu sau Ion Barbu.
Evenimentele istorice i-au întrerupt funcţionarea până în 1964, de când a fost din nou recunoscută, formal, în România. Organizaţia şi-a reluat cu adevărat activitatea în 1990 sub conducerea scriitoarei Ana Blandiana.
One Comment