SANATATE | Alimente care îmbunătățesc vederea
O bună parte din zi o petrecem în faţa calculatorului sau a telefonului mobil, iar seara ne relaxăm în faţa ecranului televizorului. Toate aceste obiceiuri, ce au ajuns să facă parte din rutina zilnică, duc în timp la apariţia tulburărilor de vedere.
Există, însă, alimente care, prin aportul lor nutritiv, ne ajută să avem ochi mai sănătoși, iar printre acestea se numără cele bogate în vitamina A și zinc. Iată care acestea!
Alimente care îmbunătățesc vederea: legumele verzi
Legumele verzi reprezintă o sursă bogată de luteină, un nutrient esențial pentru sănătatea ochilor. Varza Kale este, de altfel, cea mai bogată sursă de luteină, adică 11.4 miligrame la 100 de grane.
Un consum constant de varză Kale are numeroase beneficii asupra ochilor deoarece conțin carotenoizi, luteină și zeaxantină, trei compuși necesari pentru o vedere bună. În plus, luteina și zeaxantina protejează ochii de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Spanacul conţine, de asemenea, luteină (7.7 miligrame per 100 grame) şi zeaxantină, două substanţe nutritive care acţionează ca antioxidanţi la nivelul ochilor.
Astfel, un consum constant de spanac reduce cu 23% riscul de a suferi de afecţiuni oculare precum degenerescenţa maculară (provoacă distrugerea vederii centrale) sau cataractă. Surse importante în aceşti antioxidanţi sunt şi salata, varza, broccoli şi varza de Bruxelles.
Alimente care îmbunătățesc vederea: fructe și legume colorate
Retina are nevoie de vitamina A pentru a avea o vedere bună. Astfel, consumă fructe și legume cât mai colorate precum morcovi, cartofi dulci, mango, papaya, adică surse bogate de betacaroten, un nutrient pe care organismul îl transformă în vitamina A.
Această vitamină se mai găsește în brânză, ouă, lapte, iaurt, iar doza minimă recomandată este de 0,8 miligrame. Portocalele și ardeii roșii conțin, de asemenea, zeaxantină, un pigment care se găsește în mari concentrații în retină.
Alimente care îmbunătățesc vederea: alimente bogate în zinc
Cele mai bune surse de zinc sunt carnea slabă, cerealele integrale, semințele, stridiile și sardinele. Doza zilnică de zinc recomandată este de 10 miligrame.
Astfel, 120 de grame de sardine furnizează 2,6 miligrame de zinc, o porție de cereale integrale 0,7 miligrame de zinc, iar un pumn de caju 2 miligrame.
Alimente care îmbunătățesc vederea: fructele de pădure
Afinele și murele conțin un pigment care protejează celulele retinei împotriva îmbătrânirii premature și a efectelor nocive ale razelor ultraviolete.
Alimente care îmbunătățesc vederea: acizi grași Omega-3
Peștele este bogat în acizi grași Omega-3, substanțe nutritive esențiale pentru menținerea retinei sănătoase. Studiile arată că persoanele care consumă pește în mod constant, își reduc riscul de a suferi de degenerescență maculară (o afecțiune care duce în timp la orbire) cu până la 37%, spre deosebire de cei care nu includ în dieta zilnică acizi grași Omega-3.