RETETA | Cozonac cu ciocolată
Ingrediente:
Pentru aluat
1 kg făină
350 ml lapte
300 g unt
5 ouă
300 g zahăr
1 cub drojdie proaspătă
1 pliculeț zahăr
vanilinat
1 linguriţă sare
Pentru umplutură
300 g alune fără sare
125 g frișcă
400 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
Într-un castron torni 50 ml de lapte cald şi-l amesteci cu o lingură de zahăr. Adaugi drojdia proaspătă şi dai maiaua la loc cald 20 de minute. Separat, amesteci 150 g de făină cernută cu restul de lapte, torni maiaua şi omogenizezi. Compoziţia o dai la loc cald o oră, până îşi dublează volumul.
Separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu sarea şi cu restul de zahăr până devin o cremă. Baţi albuşurile spumă. Aceste două amestecuri le adaugi, separat, la compoziţia cu făină. Presari, treptat, restul de făină, adaugi untul ținut la temperatura camerei, praful de sare, zahărul vanilinat şi începi să frămânţi până obţii un aluat moale, pufos şi nelipicios. Când este gata, îl acoperi cu folie şi cu un prosop şi-l dai deoparte, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, topești ciocolata mărunțită pe baie de aburi împreună cu frişca, apoi o dai deoparte, la răcorit.
Împarți aluatul în trei, apoi îl întinzi în foaie. Pui pe fiecare ciocolată, o întinzi, presari o parte din alunele zdrobite, mai păstrezi și pentru decor. Rulezi, procedezi astfel și cu celelalte bucăți de cocă. Așezi aluatul într-o tavă tapetată şi-l ţii la loc cald încă o oră. Dacă vrei, îl crestezi din loc în loc, presari restul de alune, apoi îl dai la cuptor, încins în prealabil, 45 de minute, până se rumeneşte.
Sursa: clickpoftabuna.ro