ECONOMICImportant

ECONOMIC | Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt chemați la ANAF pentru chiriile nedeclarate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) invită la sediile sale din toată țara reprezentanții asociațiilor de proprietari pentru a le distribui flyere referitoare la declararea veniturilor din chirii.

Administrațiile județene ale ANAF au început să invite  reprezentantii legali ai asociaților de proprietari să se prezinte la sediile lor pentru a le înmâna flyere de promovare a conformării voluntare în ce privește declararea veniturilor din chirii.

Recent, Profit.ro relata că asociațiile de proprietari le-au cerut celor care au încheiate contracte de închiriere să prezinte copii vizate de ANAF pe motiv că se vor desfășura controale.

Conform legislației, în 30 de zile de la semnarea contractului de închiriere, acesta trebuie înregistrat la ANAF, odată cu depunerea declarației 220.

ANAF nu poate impune încheierea unui contract și nici nivelul chiriei

ANAF precizează că nu poate interveni asupra voinței părților exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce privește nivelul chiriei și nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care există obligația încheierii unui contract de închiriere.

În schimb, există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere și a declarării acestuia la fisc în toate situațiile în care proprietarul încasează sume de bani reprezentând contravaloarea cedării dreptului de folosință, indiferent de nivelul acesteia.

Venitul brut din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora. Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozițiilor legale, în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deținător legal, dacă sunt efectuate de chiriaș. Venitul brut se stabilește pe baza chiriei prevăzute în contractul încheiat între părți pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei.

Venitul net din cedarea folosinței bunurilor se stabilește în sistem real, la opțiunea contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut și a contribuțiiilor de asigurări sociale de sănătate datorate. Contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate se deduc de organul fiscal competent. Pentru recunoașterea deductibilității cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.

Sursa: Profit.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page