Sanatate

SANATATE | Sfaturi pentru a-ți menține sănătatea ficatului

Este o mică uzină ce filtrează continuu toxinele din organismul nostru. De aceea este foarte important să menţinem sănătatea ficatului. Iată ce alimente joacă un rol decisiv în acest proces.
Bolile ficatului sunt “tăcute” şi pot fi depistate doar în urma unor analize şi investigaţii medicale. De aceea, prevenţia este foarte importantă, pentru că, deseori, afecţiunile hepatice se depistează când deja s-au instalat. Primele simptome – oboseală, greaţă, disconfort abdominal şi, rar, icter – sunt dificil de asociat cu boala şi avem tendinţa să le punem pe seama stresului cotidian.
Mic dejun ideal
“Pentru sănătatea ficatului este ideal să bem sucuri de legume la micul dejun. Acestea constituie o sursă de vitamine şi minerale, nu îngreunează digestia şi regenerează organismul, implicit şi ficatul. Cea mai eficientă combinaţie este cea din suc de ridiche, morcov, păstârnac şi pătrunjel”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Supa de varză are rol protector
La prânz, pentru protejarea ficatului, puteţi mânca o supă-cremă din varză albă. Adăugaţi morcov, pătrunjel, ţelină şi multe verdeţuri: leuştean, pătrunjel şi mărar. Pentru felul doi puteţi opta pentru spanac simplu, cu usturoi, sau spanac cu ciuperci.
La cină, doar salate
Legumele proaspete sunt ideale pentru detoxifierea organismului. Se digeră uşor, nu au multe calorii şi protejează ficatul. În afară de salata verde sunt permise aproape orice combinaţii de legume. De asemenea, puteţi adăuga praz în salate pentru că fibrele acestuia încetinesc absorbţia zahărului din sânge.
Măsuri de prevenţie
“Pentru a ne menţine ficatul sănătos, trebuie să nu consumăm cantităţi mari de carne grasă sau chiar să o excludem din meniu. De asemenea, ouăle şi dulciurile rafinate trebuie consumate cu măsură, iar abuzul de cafea şi alcool trebuie stopat.
Ce boli afectează ficatul
Persoanele obeze, cele care suferă de diabet sau au colesterolul mare sunt predispuse la apariţia steatozei hepatice. În această situaţie, dieta adecvată şi exerciţiile fizice le pot feri de apariţia bolii. De asemenea, trebuie să evitaţi stresul pentru că, în timp, duce la dezagregarea ficatului.
“Organismul femeilor este mai sensibil la consumul de alcool decât al bărbaţilor.”, Dr. Laurenţiu Luca
“Persoanele care consumă alimente fierte, coapte sau preparate la aburi sau pe grătar îşi protejează ficatul.”, Dr. Laurenţiu luca

Sursa: www.ziarulring.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page