Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat un proiect de Hotărâre privind aprobarea schemei “Ajutor de minimis în agricultură, în sectorul de irigații”. Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe site-ul instituției (21 octombrie 2016).
Pentru a stimula cresterea suprafetelor care se iriga, precum si pentru a compensa efectele secetei pedologice asupra culturilor, s-a propus instituirea unei scheme multianuale de ajutor de minimis pentru organizatiile / federatiile utilizatorilor de apa, care aplica irigatii pe suprafete agricole din amenajari de irigatii. Schema se va aplica in toata tara, pe perioada 2017-2019.
Acordarea compensatiilor are la baza facturile reprezentand energia electrica si apa pentru irigatii, emise de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau de catre alti prestatori de acest tip de servicii, pe numele beneficiarilor, aferent campaniilor de irigatii 2017, 2018 si 2019.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatii de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, care aplica irigatii pe baza contractelor multianuale/sezoniere incheiate cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare sau cu alti prestatori de acest tip de servicii.
Cererile lunare de ajutor de minimis se vor depune la Direcția Agricolă Județeană.
Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, a făcut un apel public pentru finalizarea documentaţiilor necesare pentru ca tot mai mulți agricultori să fie constituiți în asociații ale utilizatorilor de apă.
“Promisiunile celor de la Serviciul Judeţean de Îmbunătăţiri Funciare este că în primăvară vor repara şiI vor pune în funcţiune sistemul de irigaţii Horia- Liveni- Manoleasa. Se mai dorește înființarea a încă patru organizații de utilizatori de apă în zonele Stânca, Hănești, Săveni și în aval de Cătămărăști, deci teoretic ar exista premizele pentru a iriga în județul Botoșani în jur de 8.000 de hectare de teren, ceea ce ar fi un început bun în condițiile în care chiar se vor acorda bani pentru acest lucru” a declarat Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani.
Fodurile vor putea fi reportate în anul următor, până în 2019, în cazul în care nu sunt cheltuite.
Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprima sub forma unui grant, iar valoarea totala a sprijinului financiar pentru fiecare beneficiar, nu depaseste echivalentul in lei a sumei de 200.000 euro pe durata celor trei exercitii financiare, respectiv suma de 900.000 lei.