Important

RETETA ZILEI | Gujoane de şalău cu sos thai

Sosul thai este folosit perfect în această reţetă – puţin sărat şi acid, merge de minune cu peştele prăjit. Cu toate acestea, dacă sunt şi copii la masă, un sos tartar se potriveşte la fel de bine. Aşază în mijlocul mesei şi lasă-l pe fiecare să se servească.

Ingrediente

500g fileu de şalău sau alt peşte alb
ulei de floarea-soarelui, pentru prăjit

PENTRU ALUAT
140g de făină, plus extra pentru pudrat peştele
1½ lingură de drojdie
150ml de bere
150ml de apă minerală

PENTRU SOSUL THAI
50g de fasole verde
8 linguri sos de peşte Thai
3-4 linguri de zahăr brun sau zahăr de palmier
2 căţei de usturoi, daţi pe răzătoare
3 ardei iuţi roşii, tocaţi fin
1 bucată de ghimbir confiat, tăiat în cubuleţe
sucul de la 2 lime
felii de lime, pentru servit
sare şi piper

Mod de preparare

Întâi se face aluatul amestecând într-un bol făina cu drojdia şi puţină sare şi piper. Se adaugă berea şi suficientă apă minerală, până ce aluatul devine puţin mai gros decât smântâna lichidă. Se acoperă bolul cu folie alimentară şi se lasă drojdia să acţioneze timp de 30 de minute.

Pentru a face sosul Thai, se pun păstăile de fasole verde în apă fiartă, timp de 2 minute, apoi se scurg şi se reîmprospătează sub apă rece. Se taie păstăile cât mai fin posibil şi se pun deoparte.

Într-o crăticioară, se încălzeşte sosul de peşte împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă. Se ia de pe foc şi se adaugă usturoiul, ardeiul iute şi ghimbirul. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se adaugă fasolea verde şi sucul de lime.

Dacă gusul este prea puternic, se mai poate drege cu puţină apă.

Se taie fileurile de peşte în fâşii de lăţimea unui deget şi se presară cu puţină sare. Se umple cu ulei o treime dintr-o tigaie adâncă, un wok sau chiar o oală; se încinge până la 180° C sau până ce o bucată de pâine se rumeneşte în 20 de secunde.

Se dă peştele prin făina amestecată cu puţină sare şi piper, se scutură excesul, se înmoaie în aluat şi se pune cu grijă în uleiul încins. Se prăjeşte în tranşe, câte aproximativ 3 minute, până ce peştele este crocant şi auriu.

Se pune la scurs pe prosoape de hârtie, apoi se serveşte cu sos şi felii de lime.

 

POFTA BUNA!

 

goodfood.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page