RETETA | Prajitură cu foi și cremă de zahăr ars
Ingrediente:
Foi
– 3 oua,
10 linguri zahar ,
6 linguri ulei,
6 linguri lapte ,
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins intr-o lingurita de otet,
1 praf de sare,
550-600 gr faina superioara,
1 pliculet zahar vanilat,
1 lingurita coaja rasa de lamaie.
Crema
– 200gr zahar,
200 gr unt 82% grasime,
50 gr faina,
250 ml lapte,
1 lingurita esenta rom,
1 lingurita extract de vanilie.
Decor
– 100 gr ciocolata +10 ml ulei
Mod de preparare:
Preparare Foi
Intr-un bol se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale , zaharul, vanilia , bicarbonatul stins in otet si uleiul.
Se adauga treptat faina si se amesteca .
Se framanta pana obtinem un aluat omogen si nu se lipeste de maini.
Aluatul se imparte in patru parti egale pentru 4 foi de marimea unei tavi 30x20cm.
Se tapeteaza blatul de lucru cu faina si se intinde foaia cu merdeneaua.
Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu ulei (strat subtire) si se aseaza incat sa vina perfect pana aproape de margini.
Indepartam surplusul de aluat (taiem cu un cutit bine acutit) si coacem foile una cate una in cuptorul preincalzit la 180C , timp de 7-10 min.
Foaia e gata cand devine usor aurie la margini. La fel se coc toate foile, apoi le lasam sa se racoreasca.
Preparare Crema
Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar, amestecam periodic.
Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.
Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.
Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.
Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.
Amestecam incontinuu pana se ingroasa, se ia de pe foc si adaugam esenta de rom +extract de vanilie.
Crema se intareste cand este rece.
Asamblare
Crema se imparte in trei parti. Prajitura va avea patru foi si trei straturi de crema.
Pe o tava de marimea foii se aseaza prima foaie si prima parte de crema.
Se intinde intr-un strat uniform , se continua la fel si cu restul de foi si crema.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si asezam un blat din lemn + o greutate de cca 1 kg.
Se lasa minim 6 ore (de preferat peste noapte) sa se inmoaie foile apoi indepartam marginile.
Pentru glazura – amestecam bine ciocolata topita cu ulei.
Glazuram prajitura si o introducem la rece pentru 10 minute , timp in care se intareste ciocolata.
Se portioneaza si se aseaza pe platou.
Se pastreaza la rece.